StoryEditor

Więcej współpracy polsko-indyjskiej w rolnictwie

Wizyta Jacka Boguckiego w Indiach na targach Aahar, zaowocowała zwiększeniem dostępu eksportowanych produktów do rynku indyjskiego. Sprawdź jakich!
16.03.2018., 10:03h
Według MRiRW rynek indyjski jest perspektywiczny dla sektora rolno - spożywczego. W 2017 roku eksport z Polski do Indii osiągnął wartość 10,3 mln euro (wzrost 2-krotny do 2016 r.). Eksportowano głównie jabłka.

Po misji Jacka Boguckiego, sekretarza stanu MRiRW do Indii 12-14 marca br. asortyment eksportowy i jego ilość może się zwiększyć.
Jacek Bogucki pojechał do Indii na targi Aahar, w konkretnym celu - chce zintensyfikować możliwości eksportu polskich produktów na rynek indyjski i rozszerzyć współpracę handlową.


Jakie korzyści przyniosła wizyta w Indiach?



Podczas spotkań z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników m.in.G.S. Shekhawat, T. Shridhar i T. Mohapatra, Jacek Bogucki omówił bieżący stan i zakres dostępu polskich produktów i dyskutował o możliwościach jego zwiększenia. 
Jacek Bogucki w trakcie obrad grupy roboczej ds. współpracy w rolnictwie, której przewodniczył  wiceminister S.K. Pattanayak, poruszył kwestię uzgodnienia świadectwa zdrowia dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych, jak również materiału biologicznego trzody chlewnej eksportowanego z Polski do Indii. 

Podkreślił również zainteresowanie strony polskiej: 

  • przeprowadzeniem procedur koniecznych dla otwarcia rynku indyjskiego dla owoców borówki wysokiej, 
  • ułatwieniami dla eksportu polskich zbóż i roślin strączkowych w postaci korzystniejszych warunków fumigacji, 
  • uzyskaniem warunków eksportu z Polski do Indii m.in. sadzonek truskawek, malin, drzewek jabłoni. 
Polska delegacja uzyskała zapewnienie, że strona indyjska postara się o pile uzyskanie świadectw zdrowia dla jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych, jak również materiału biologicznego świń. Partnerzy indyjscy również zadeklarowali wolę współpracy i rozpatrzenie postulatów fitosanitarnych. 


Jaki w tym biznes?


Wiceminister udał się również do  H.K. Badal, Minister Przetwórstwa Spożywczego, aby uzyskać informację na temat możliwości wsparcia ze strony rządu indyjskiego dla polskich przedsiębiorców zainteresowanych inwestycjami w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego w Indiach, jak również zapewnienie ułatwiania kontaktów pomiędzy biznesem polskim i indyjskim. 



Wysoki standard jakości polskich produktów

Jacek Bogucki spotkał się również z A. Bahuguna prezesem Agencji ds. Standardów Bezpieczeństwa Żywności FSSAI , gdzie uzyskał potwierdzenie spełniania przez polską żywność przetworzoną eksportowaną na rynek indyjski standardów i procedur wymaganych prawem indyjskim.
Podczas Forum Indyjskich Importerów poinformowano organizację o możliwości importu polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego. 


dkol/ na podst. minrol.gov.pl/fot minrol.gov.pl/
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 04:12