Więcej współpracy polsko-indyjskiej w rolnictwie

Wizyta Jacka Boguckiego w Indiach na targach Aahar, zaowocowała zwiększeniem dostępu eksportowanych produktów do rynku indyjskiego. Sprawdź jakich!
Po misji Jacka Boguckiego, sekretarza stanu MRiRW do Indii 12-14 marca br. asortyment eksportowy i jego ilość może się zwiększyć.
Jakie korzyści przyniosła wizyta w Indiach?
Podczas spotkań z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników m.in.G.S. Shekhawat, T. Shridhar i T. Mohapatra, Jacek Bogucki omówił bieżący stan i zakres dostępu polskich produktów i dyskutował o możliwościach jego zwiększenia.
Jacek Bogucki w trakcie obrad grupy roboczej ds. współpracy w rolnictwie, której przewodniczył wiceminister S.K. Pattanayak, poruszył kwestię uzgodnienia świadectwa zdrowia dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych, jak również materiału biologicznego trzody chlewnej eksportowanego z Polski do Indii.
- przeprowadzeniem procedur koniecznych dla otwarcia rynku indyjskiego dla owoców borówki wysokiej,
- ułatwieniami dla eksportu polskich zbóż i roślin strączkowych w postaci korzystniejszych warunków fumigacji,
- uzyskaniem warunków eksportu z Polski do Indii m.in. sadzonek truskawek, malin, drzewek jabłoni.
Jaki w tym biznes?
Wiceminister udał się również do H.K. Badal, Minister Przetwórstwa Spożywczego, aby uzyskać informację na temat możliwości wsparcia ze strony rządu indyjskiego dla polskich przedsiębiorców zainteresowanych inwestycjami w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego w Indiach, jak również zapewnienie ułatwiania kontaktów pomiędzy biznesem polskim i indyjskim.
Wysoki standard jakości polskich produktów
Przeczytaj również
