Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Więcej współpracy polsko-indyjskiej w rolnictwie

Obrazek

Wizyta Jacka Boguckiego w Indiach na targach Aahar, zaowocowała zwiększeniem dostępu eksportowanych produktów do rynku indyjskiego. Sprawdź jakich!

Dorota Kolasińska16 marca 2018, 10:39
Według MRiRW rynek indyjski jest perspektywiczny dla sektora rolno - spożywczego. W 2017 roku eksport z Polski do Indii osiągnął wartość 10,3 mln euro (wzrost 2-krotny do 2016 r.). Eksportowano głównie jabłka.

Po misji Jacka Boguckiego, sekretarza stanu MRiRW do Indii 12-14 marca br. asortyment eksportowy i jego ilość może się zwiększyć.
Jacek Bogucki pojechał do Indii na targi Aahar, w konkretnym celu - chce zintensyfikować możliwości eksportu polskich produktów na rynek indyjski i rozszerzyć współpracę handlową.


Jakie korzyści przyniosła wizyta w Indiach?



Podczas spotkań z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników m.in.G.S. Shekhawat, T. Shridhar i T. Mohapatra, Jacek Bogucki omówił bieżący stan i zakres dostępu polskich produktów i dyskutował o możliwościach jego zwiększenia. 
Jacek Bogucki w trakcie obrad grupy roboczej ds. współpracy w rolnictwie, której przewodniczył  wiceminister S.K. Pattanayak, poruszył kwestię uzgodnienia świadectwa zdrowia dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych, jak również materiału biologicznego trzody chlewnej eksportowanego z Polski do Indii. 

Podkreślił również zainteresowanie strony polskiej: 

  • przeprowadzeniem procedur koniecznych dla otwarcia rynku indyjskiego dla owoców borówki wysokiej, 
  • ułatwieniami dla eksportu polskich zbóż i roślin strączkowych w postaci korzystniejszych warunków fumigacji, 
  • uzyskaniem warunków eksportu z Polski do Indii m.in. sadzonek truskawek, malin, drzewek jabłoni. 
Polska delegacja uzyskała zapewnienie, że strona indyjska postara się o pile uzyskanie świadectw zdrowia dla jednodniowych piskląt i jaj wylęgowych, jak również materiału biologicznego świń. Partnerzy indyjscy również zadeklarowali wolę współpracy i rozpatrzenie postulatów fitosanitarnych. 


Jaki w tym biznes?


Wiceminister udał się również do  H.K. Badal, Minister Przetwórstwa Spożywczego, aby uzyskać informację na temat możliwości wsparcia ze strony rządu indyjskiego dla polskich przedsiębiorców zainteresowanych inwestycjami w sektorze przetwórstwa rolno-spożywczego w Indiach, jak również zapewnienie ułatwiania kontaktów pomiędzy biznesem polskim i indyjskim. 



Wysoki standard jakości polskich produktów

Jacek Bogucki spotkał się również z A. Bahuguna prezesem Agencji ds. Standardów Bezpieczeństwa Żywności FSSAI , gdzie uzyskał potwierdzenie spełniania przez polską żywność przetworzoną eksportowaną na rynek indyjski standardów i procedur wymaganych prawem indyjskim.
Podczas Forum Indyjskich Importerów poinformowano organizację o możliwości importu polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego. 


dkol/ na podst. minrol.gov.pl/fot minrol.gov.pl/


Newsletter rynkowy
Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)