Wielkopolskie Jagody 2023 – nawożenie, biologiczna ochrona i podsumowanie rynku

Podczas spotkania organizowanego przez firmę Fargo mieliśmy okazję zaczerpnąć wiedzy od specjalistów z zakresu nawożenia i ochrony roślin jagodowych. Jakie wyzwania stoją przed producentami w związku z zaostrzeniem wymagań stawianych przez sieci handlowe? Jak kształtuje się rynek borówki?
Spotkanie rozpoczęło się od wystąpienia Piotra Przybysza, przedstawiciela firmy Fargo, który zaprezentował plan nawożenia, stymulacji i ochrony borówki – kompleksowe podejście do uprawy.

fot. Na zdjęciu Piotr Przybysz firma Fargo.
Piotr zwrócił uwagę, jak w każdej uprawie, nie tylko w przypadku borówki, ważna jest lustracja. Obecność na polu czy plantacji jest kluczowym elementem zarówno w walce ze szkodnikami, czy chorobami grzybowymi, a także w przypadku szybkiego reagowania na objawy niedoborów, jakie mogą pojawić się na roślinach.

fot. Na zdjęciu Piotr Przybysz firma Fargo.
Jakość owoców zależy od prawidłowego nawożenia - INTERMAG
- odmiana – 15 - 20%,
- zmianowanie – 12 - 15%,
- ochrona roślin – 10 - 15%,
- siew – 10 – 15%,
- zbiór oraz przechowywanie – 10 – 12%,
- uprawa roli – 3 – 8%,
- i najważniejsze prawidłowe nawożenie odpowiada za 40% do 50% w ukształtowaniu plonu.

fot. Na zdjęciu Grzegorz Ożarek firma INTERMAG.
- wilgotność powietrza w granicach 60-80%,
- temperatura powietrza powinna wynosić 15-16 C,
- temperatura cieczy użytkowej nie niższa niż 12 C,
- ilość cieczy użytkowej dostosowana do techniki oprysku,
- zabieg drobnokroplisty, wykonywany wieczorem lub wcześnie rano.
Ochrona roślin bez pestycydów – ICB Pharma

fot. Na zdjęciu Wojciech Rybiński ICB Pharma.
- Biopolin,
Megis, - Miligard,
- Siltac.
Szkodniki glebowe – jak je zwalczyć i zapobiegać?

fot. Na zdjęciu Przemysław Zarębski firma Symbioz.
- pędraki,
- drutowce,
- opuchlaki czy larwy stonki ziemniaczanej.
Źródło wody, jako podstawa pożywki

fot. Na zdjęciu Michał Wojcieszek z firmy Yara.

fot. Na zdjęciu Wojciech Kopeć z firmy YARA.
Ważny jest tutaj jednak trend wzrostowy w areale uprawy borówki w Polsce. W roku 2021 areał borówki w Polsce wynosił 10 990,7 ha, w roku 2022 nastąpił wzrost o prawie 1000 ha – 11 916,3 ha. Największy wzrost w powierzchni upraw zauważalny jest natomiast w województwie mazowieckim. W ciągu jednego roku z 3 084,9 ha uprawa wzrosła do powierzchni – 3502,6 ha.
Ochrona mikrobiologiczna upraw jagodowych, a wymagania sieci handlowych

fot. Na zdjęciu Matusz Pluta z firmy Koppert.
— Uprawa roślin jagodowych jak każda boryka się z różnego rodzaju problemami i obarczeniami. Jednymi z nich są wymagania związane z Zielonym Ładem. Zielony Ład to odpowiedź Unii Europejskiej na zachodzące zmiany klimatyczne. Mamy stać się z powrotem bardziej naturalną produkcją, aby wrócić do balansu w ekosystemie oraz w ten sposób zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo żywnościowe i wysoką jakość produktów — mówi Mateusz Pluta.
- Nie więcej niż 5 pozostałości.
- Żadna z pojedynczych pozostałości nie może przekraczać 30% dopuszczonego europejskiego prawem MRL.
- Suma pozostałości również nie może przekraczać 30% z sumy tych 5 substancji.
Nowe wymagania sieci handlowych:
- Nie więcej niż 3 pozostałości.
- Żadna z pojedynczych pozostałości nie może przekraczać 30% dopuszczonego europejskiego prawem MRL.
- Suma pozostałości również nie może przekraczać 30% z sumy tych 3 substancji.
Wzmacnianie systemu korzeniowego
Jakie są zasady inokulacji systemu korzeniowego?

fot. Na zdjęciu Jan Szałas z firmy Szałas Agro.
- Temperatura: zależy przede wszystkim od szczepu, na ogół można przyjąć, że powinna wynosić od 15-17 C do 25 C. Stosowanie w niższych temperaturach wpływać będzie na znacznie wolniejsze namnażanie.
- Wilgotność: W przypadku drożdży, wilgoć jest bardzo istotna, grzyby są mniej zależne, ale w dalszym ciągu ma na nie wpływ.
- Nasłonecznienie: Jedna ważna zasada – nie robimy nigdy zabiegów w dzień. Grzyby aplikujemy bardzo wczesnym rankiem lub wieczorem.
Profesjonalne odżywianie roślin jagodowych nawozami ICL – Andrzej Miąsko

fot. Na zdjęciu Andrzej Miąsko z firmy ICL.
Jak działa otoczka w nawozie?

Produkty premium pozwolą być konkurencyjnym

—Mamy okazję oglądać owoce z Peru, z RPA z Chile i Maroka, i trzeba przyznać, że zostajemy w tyle jako Polska, powoli musimy myśleć o nowych odmianach, inwestować w nie. Do nas docierają owoce mające 4 - 5 tygodni w momencie jak do nas przyjeżdżają i wyglądają lepiej niż te przywiezione świeżo z plantacji, to wiele mówi. Nikogo nie obchodzi, ile serca włożyliśmy, ile pracy. Ważne są parametry, kaliber, twardość i to ile towar wytrzyma na półce w sklepie – podsumowuje Mateusz Pilch.
Na uczestników czekali również przedstawiciele z firmy KUBOTA Łukasz Mierzał oraz Tomasz Turostowski, którzy służyli doradztwem w zakresie maszyn.
Fot. Łukasz Mierzał, Tomasz Turostowski z firmy KUBOTA.