Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Woda to najważniejszy składnik cieczy roboczej

W każdym gospodarstwie znajdziemy nawet 2–3 źródła wody. I jej jakość może być różna.  Nie tylko pH czy twardość wody jest ważna, ale także jej temperatura.

dr Maria Walerowska29 kwietnia 2021, 17:57

– Woda, która wykorzystywana jest do rozwadniacza może być nieco cieplejsza na poziomie 20 st. C, ułatwi to proces rozpuszczania i mieszania. Jeśli zastosujemy zimną wodę, może być problem z rozpuszczeniem nawozów i s.cz. – przestrzegał dr hab. Łukasz Sobiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas naszego webinarium.

Bardzo istotną kwestią jest także twardość wody i jej pH. Twardość wody to nie tylko, jony wapnia i magnezu, ale także związki żelaza.
– Twardość wody ma silny wpływ na jej napięcie powierzchniowe, im większe napięcie powierzchniowe wody tym trudniej zwilża ona wszelkie powierzchnie. Herbicydy, które najbardziej wrażliwe są na jakość wody to: glifosat, 2,4-D, dikamba, MCPA, bentazon, terbutyloazyna, cykloksydym, nikosulfuron, tritosulfuron.

– Drugim ważnym czynnikiem jest pH wody. Środki ochrony roślin zalecane do stosowania w niskim pH, tj. 5–6 to: kaptan, tau-fluwalinat, acetamipryd, lambda cyhalotryna, fosetyl, metalaksyl,  dikamba, fluazyfop, glifosat, 2,4-D, proheksadion wapnia, CCC, etefon, kletodym, bromoksynil, chlomazon, metrybuzyna, mezotrion – informuje ekspert.

– Nie zalecam mieszania herbicydów z nawozami dolistnymi zwłaszcza z mikroelementami lub innymi środkami ochrony roślin – podkreślał dr hab. Łukasz Sobiech. Ale warto wiedzieć, że azot dodany do sulfonylomoczników, będzie stymulował ich działanie, a do graminicydów wręcz odwrotnie – może pogorszyć ich skuteczność – mówił ekspert.


Jak tworzyć mieszaniny zbiornikowe?

– Trzeba kierować się kilkoma prostymi zasadami. Najpierw obniżamy pH i twardość wody, następnie dodajemy makroelementy, dalej mikroelementy i środki ochrony roślin wg następującej kolejności: zawiesiny (WP, WG, SC), emulsje (EC, EW, SE) i roztwory (SL, SP, SG, OD). Od tych zaleceń mogą być odstępstwa, warto najpierw zwrócić uwagę na zalecenia w etykietach – mówił dr hab. Łukasz Sobiech.



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Maria Walerowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)