Yara i Viking Malt na rzecz zmniejszenia emisji CO2

Producent nawozów Yara oraz grupa słodownicza Viking Malt zawarły umowę o współpracy na rzecz poprawy rozwoju upraw jęczmienia browarnego w celu redukcji śladu węglowego w Szwecji i Danii, a w przyszłości także w Polsce i na Litwie.
W wybranych gospodarstwach referencyjnych będzie monitorowana emisja gazów powstających w procesie produkcji jęczmienia browarnego. Na podstawie wyników monitoringu zostaną ustalone cele dla producentów jęczmienia, a gospodarstwa dostarczające surowiec do Grupy Viking Malt otrzymają zalecenia oraz specjalne narzędzie do obliczania śladu węglowego czyli aplikację „Cool Farm Tool", w rozwoju której Yara ma znaczący wkład.
Precyzja w agrotechnice
Produkcja wysokiej jakości jęczmienia dla przetwórstwa słodowego, w zmieniającym się klimacie, jest dużym wyzwaniem dla rolników, których wspierają w tym z jednej strony producenci słodu, z drugiej fabryki komponentów stosowanych przy uprawach, głównie nawozów.– Naszym dostawcom zależy zarówno na osiąganiu wysokich i odpowiedniej jakości plonów, jak i ochronie środowiska naturalnego. Chcemy przyczynić się do zmniejszenia wpływu naszych produktów na klimat. Staramy się wdrażać nasze działania już na samym początku procesu. To idealny krok do wzrostu efektywności wykorzystania zasobów naszych słodowni – mówi Kasper Madsen, prezes zarządu Grupy Viking Malt.
Nawozy ograniczające emisję CO2
W działalności rolniczej ważne jest, aby używać nawozów, które sprawiają, że emisja szkodliwych gazów jest jak najmniejsza. Nawozy mineralne Yara mają niski ślad węglowy, dzięki zastosowaniu przy ich produkcji najnowszej technologii katalitycznej.„Cool Farm Tool” to aplikacja online, której rolnicy mogą bezpłatnie używać w celu obliczania śladu węglowego, zużycia wody oraz wpływu bioróżnorodności na proces uprawy.
Źródło: materiały prasow