Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Zdrowotność jęczmienia zależy od nawożenia

Obrazek

Zaopatrzenie jęczmienia ozimego w składniki pokarmowe wpływa na stopień jego porażenia przez choroby. Warto o tym pamiętać, planując wiosenne nawożenie.

dr Maria Walerowska1 lutego 2017, 06:00

Na dobrych stanowiskach jęczmień ozimy często plonuje niewiele gorzej niż np. pszenica ozima, zwłaszcza jeśli stanowisko jest utrzymane w dobrej kulturze rolnej, ale przede wszystkim mają uregulowany odczyn gleby. W takich warunkach jęczmień ozimy potrafi dać zaskakująco wysokie plony – nawet 10 t/ha.

Niestety, reaguje on zdecydowanie silniej od pszenicy na jakiekolwiek problemy glebowe – na stanowiskach zaniedbanych, szczególnie pod względem pH i zasobności ukazuje się jego słabsza strona. Wymagania jęczmienia pod względem odczynu stanowiska są wysokie – najwyższe wśród zbóż.

Szczególną rolę w odżywianiu jęczmienia odgrywa azot. Jęczmień jest rośliną specjalną z uwagi na dwa kierunki produkcji znacząco różniące się od siebie. Pierwszym z nich jest przeznaczenie paszowe. Drugi kierunek produkcji to przeznaczenie browarne. W tym przypadku plon staje się czynnikiem nadal ważnym, ale mniej istotnym. Celem jest utrzymanie specjalnych parametrów, potrzebnych do produkcji słodu. Najważniejsze staje się utrzymanie niskiego poziomu białka (poniżej 11–11,5%), a jednocześnie wysokiego wyrównania ziarna oraz ogólnej zdrowotności roślin. Cel ten jest realizowany przez ograniczenie nawożenia azotowego, a także przez jego przesunięcie na wcześniejsze fazy rozwojowe dla jęczmienia browarnego ozimego ważny jest azot podany jesienią. Ma on zapewnić silniejsze rozkrzewienie plantacji – celem jest 700– 800 kłosów/m2. Wiosenne nawożenie normalnie koncentruje się na aplikacji w fazie strzelania w źdźbło. Dokładny termin dobierany jest do rozkrzewienia się przed zimą (gęstości) i przezimowania. Im rośliny wykształciły więcej źdźbeł, tym dawka może być mniejsza lub bardziej opóźniona. Jednocześnie mniejszy powinien być udział formy azotanowej.

Nawożenie pozostałymi makroelementami jest równie istotne. Zamyka się w ilościach 30–70 kg P2O5/ha, 40–90 kg K2O/ha i 20–45 kg MgO/ha w zależności od ich zasobności w glebie. W rozwoju jęczmienia makro- i mikroelementy zajmują szczególne miejsce – to zboże jest bowiem porażane przez patogeny najsilniej jesienią co może doprowadzić do silnego uszkodzenia liści.

Celem powinno być utrzymanie roślin w dobrej kondycji, poprawnie odżywionych. Jeżeli zawartość (na podstawie analiz składu biomasy) mikroelementów jest w okolicy normy lub ponad nią – ulegają one zdecydowanie mniejszemu porażeniu przez patogeny, np. przez plamistości liści różnego pochodzenia oraz grzybami z rodzaju Fusarium. 

Więcej na ten temat przeczytacie w numerze 2/2017 „top agrar Polska”.



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Maria Walerowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)