Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zwalczanie 20 priorytetowych agrofagów kwarantannowych na terytorium UE

12.10.2019

Drukuj

Zwalczanie 20 priorytetowych agrofagów kwarantannowych na terytorium UE

Artykuł dostępny

Komisja opublikowała wczoraj listę 20 agrofagów w tym Xylella fastidiosa, popilia japońska, azjatycka kózka, czynnik wywołujący zazielenienie cytrusowych i plamistość czarna, których skutki gospodarcze, środowiskowe i społeczne na terytorium UE są najpoważniejsze. Państwa członkowskie będą musiały organizować kampanie informacyjne dla obywateli, przeprowadzać coroczne badania, przygotowywać plany awaryjne, ćwiczenia symulacyjne i plany działania na rzecz zwalczania tych agrofagów.

r e k l a m a

Z zadowoleniem odnosząc się do przyjęcia tego wykazu, komisarz Vytenis Andriukaitis odpowiedzialny za zdrowie i bezpieczeństwo żywności, powiedział: W ciągu ostatnich pięciu lat zdrowie roślin zajmowało wysokie miejsce w planie moich działań. Dlatego szczególnie cieszy mnie, że do swoich osiągnięć mogę zaliczyć ten wykaz priorytetów, który pomoże UE i jej państwom członkowskim w lepszym przygotowaniu się na występowanie tych bardzo niebezpiecznych agrofagów i w odpowiednio wczesnym im przeciwdziałaniu, co oznacza wkład w europejski zielony ład oraz ochronę bioróżnorodności, ekosystemów naturalnych i unijnego rolnictwa.

Tibor Navracsics, komisarz do spraw edukacji, kultury, młodzieży i sportu odpowiedzialny za Wspólne Centrum Badawcze, powiedział: Aby skutecznie chronić rośliny i jakość życia obywateli, musimy najpierw zwalczyć szkodliwy wpływ agrofagów takich jak popilia japońska czy plamistość czarna na naszą gospodarkę, środowisko i społeczeństwo.

Polecany artykuł

Seminaria uprawowe top agrar Polska – ruszyły zapisy!

Dzięki nowemu wskaźnikowi opracowanemu przez Wspólne Centrum Badawcze możemy teraz oszacować szkody powodowane przez te agrofagi w kilku wymiarach, również tych mniej namacalnych, takich jak krajobraz i dziedzictwo kulturowe czy też na bioróżnorodność i ekosystemy. Udało się zidentyfikować w ten sposób 20 najgorszych szkodników, na których teraz powinniśmy teraz skupić nasze działania.

Selekcja agrofagów opierała się na ocenie przeprowadzonej przez komisyjne Wspólne Centrum Badawcze i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności z uwzględnieniem prawdopodobieństwa ich rozprzestrzeniania się i zadomawiania oraz skutków ich występowania dla UE. Pod uwagę wzięto również opinie specjalnej grupy ekspertów oraz wyniki konsultacji publicznych przekazane za pośrednictwem portalu poświęconego lepszemu stanowieniu prawa.

Nowa metodyka pokazuje na przykład, że bakteria Xylella fastidiosa – agrofag o największym wpływie na uprawy rolne, w tym na owoce – może spowodować straty w produkcji rocznej w wysokości 5,5 mld euro, wpływając na 70 proc. wartości unijnej produkcji starszych drzew oliwnych (w wieku powyżej 30 lat) i 35 proc. wartości produkcji młodszych drzew oliwnych w przypadku rozprzestrzenienia się bakterii w całej UE. Oprócz bezpośredniego wpływu na produkcję, agrofagi mają znaczący pośredni wpływ na wiele sektorów gospodarki wyższego lub niższego szczebla.

Na przykład, gdyby azjatycka kózka (Anoplophora glabripennis) rozprzestrzeniła się na całą UE, mogłoby to doprowadzić do utraty ponad 5 proc. całego drzewostanu kilku unijnych gatunków drzew leśnych, takich jak olcha, jesion, buk, brzoza, wiąz, klon czy platan. Wartość tych drzew wynosi 24 mld euro, a wpływ gospodarczy na sektor leśnictwa wyższego szczebla może wynieść 50 mld euro.

Źródło: Komisja Europejska
article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody