Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
Polscy producenci zbóż zwracają uwagę, że od początku 2018 roku z rynku zostało wycofanych lub przeznaczonych do wycofania ponad 20 substancji czynnych. A to z kolei przekłada się na brak dostępności do szerokiej palety środków ochrony roślin.
Tymczasem proces dopuszczania kolejnych substancji aktywnych na rynek UE jest skomplikowany, rygorystyczny, kosztowny i czasochłonny. Zdaniem PZPRZ okres badań i testów poprzedzających jego zatwierdzenie na rynku UE trwa średnio 11 lat i kosztuje średnio 1 mld zł dlatego przemysł nie jest w stanie szybko uzupełnić powstałej luki.
r e k l a m a
Zdaniem Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych negatywne konsekwencje są łatwe do przewidzenia, a jest to:
• niższa skuteczność w walce z zagrożeniami na polu utrata części lub całości plonów
• wyższe koszty produkcji z powodu większej liczby zabiegów
• niższe dochody gospodarstw rolnych
• rozwój szarej strefy
• dostępność żywności i wzrost jej cen.
- Przykładowe skutki wycofania substancji czynnych można już było obserwować na przykładzie zakazu stosowania neonikotynoidów. W efekcie tej decyzji rolnicy mieli poważne trudności w kontroli występowania i zwalczania agrofagów na polach oraz musieli wykonywać opryski zamiast stosować zaprawy, co znacznie bardziej obciążyło środowisko -napisał Stanisław Kacperczyk prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.
Zdaniem PZPRZ w efekcie dalszego wycofania dużej liczby substancji czynnych zmniejszy się konkurencyjność polskiego rolnictwa, ponieważ w krajach spoza Unii Europejskiej (np. Ukrainy) rolnicy nie produkują żywności zgodnie z tak wyśrubowanymi standardami bezpieczeństwa żywnościowego i środowiskowego, a czasem nawet z wykorzystaniem substancji zakazanych w Unii Europejskiej.
- Domagamy się gruntownej analizy konsekwencji wycofania określonych substancji czynnych jeszcze przed podjęciem decyzji, jak również jasne i właściwe opracowanie przepisów regulujących import żywności spoza UE pod kątem pozostałości środków ochrony (tolerancje importowe) – podsumował S. Kacperczyk. wk
Widziałeś już nasze video "Webinarium Bydło Mleczne: Nowoczesna obora i wyposażenie"?
r e k l a m a
r e k l a m a