StoryEditor

Żyzność gleby filarem wysokich plonów

Na żyzności gleb składa się wiele czynników. Niestety, na polach widać dość często niewystarczającą troskę o ich pozytywne efekty.
29.06.2017., 12:06h

Wysokie plony wymagają, m.in. dobrej urodzajności pola. Aby przekonać się, w jakim stanie jest ten parametr, należy wykonać w gospodarstwie rozszerzone badanie gleby na:

  • zasobność w składniki pokarmowe;
  • zawartość Nmin,
  • oznaczenie zawartości próchnicy,
  • określenia potrzeb wapnowania.

W gospodarstwie warto też ocenić stan upraw w zaawansowanym stadium wegetacji, co odsłoni ścieżkę do rozwiązania wielu problemów dotyczących żyzności gleb. Żyzność to jej zdolność do zaspokajania potrzeb roślin, w tym dostarczania wody i zawartych w niej składników pokarmowych oraz powietrza i ciepła – energii. Cecha ta jest pochodną wielu czynników, poza ww. także:

  • uziarnienia i struktury gleby,
  • ilości kompleksu sorpcyjnego,
  • zawartości materii organicznej,
  • intensywności życia biologicznego.

Z pojęciem żyzności wiąże się urodzajność gleb, czyli zdolność pola do wydania plonów. Jest ona pochodną żyzności, pogody, zwłaszcza wielkości i rozkładu opadów oraz stosowanej agrotechniki. To ona decyduje ostatecznie o wielkości plonów.
Jak poprawić urodzajność pól, jakich zabiegów unikać, czym można zastąpić obornik i wiele innych cennych wskazówek dotyczących przewodniego tematu znajdziesz w lipcowym wydaniu „top agrar Polska” w artykule na str. 108–111.
(bie)

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 14:21