StoryEditor

3-krotny wzrost powierzchni upraw eko do 2030 - jak to osiągnąć?

Ponad trzykrotny wzrost powierzchni upraw ekologiczny planuje do 2030 r. ministerstwo rolnictwa. Mamy to osiągnąć poprzez inwestycję w skracanie łańcuchów dostaw oraz uwolnienie rolniczego handlu detalicznego.
26.07.2021., 13:07h
Europejski Zielony Ład zakłada, że w Unii Europejskiej do 2030 r. 25% areału będzie pod uprawami ekologicznymi. Tymczasem obecnie średnia w UE to 8 proc., w Polsce zaledwie 3,4 % powierzchni upraw. - Tak więc my w naszym kraju mamy nad czym pracować i chcielibyśmy w jakiejś realnej, niedalekiej perspektywie osiągnąć cel, jakim jest funkcjonowanie 10–12% gospodarstw ekologicznych – zadeklarował w Sejmie wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik.

 
Jak to osiągnąć?

Ministerstwo rolnictwa opracowało „Ramowy plan działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego na lata 2021–2027”. Opiera się on na różnych działaniach, takich jak:
  • badania,
  • naukowe metodyki produkcji ekologicznej,
  • promocja gospodarstw ekologicznych. 

Ale przede wszystkim resort rolnictwa chce korzystać ze środków, które w ramach Krajowego Planu Odbudowy zostaną przeznaczone na przetwórstwo. - Przetwórstwo, które będzie funkcjonowało blisko producenta, tak aby skracać drogę dostawy płodów rolnych do zakładów przetwórczych. Z tych środków będą mogli korzystać rolnicy, ale i przedsiębiorcy, którzy będą tworzyć zakłady przetwórcze na terenie powiatów i gmin. W ramach tego działania z tych programów będą mogli również korzystać rolnicy, którzy zajmują się rolnictwem ekologicznym -mówił w Sejmie wiceminister rolnictwa R. Bartosik. 
W ramach komponentu A Krajowego Planu Odbudowy „Odporność i konkurencyjność gospodarki” rząd planuje działanie: „Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowy odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu”. Na ten cel przewidziano wsparcie w kwocie 1 mld 267 mln euro.
 
Pieniądze na skracanie łańcuchów dostaw będą także przewidziane w krajowym Planie Strategicznym na lata 2023–2027 oraz z bieżących wydatków z PROW. 
MRiRW pracuje także nad rozwiązaniami, które w większym stopniu umożliwią dostarczanie produktów ekologicznych do szkół w ramach dożywiania dzieci.

 
Uwolnienie RHD

Wiceminister R. Bartosik poinformował, że rząd szansę rozwoju rolnictwa ekologicznego upatruje w uwolnieniu Rolniczego Handlu Detalicznego, który jest jednym z elementów programu „Polski Ład”. W resorcie rolnictwa trwają już prace nad rozporządzeniami, które umożliwią sprzedaż produktów z RHD do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, takich jak np. sklepy, restauracje, stołówki na terytorium całego kraju. 

Drugi element zmian to zniesienie maksymalnych limitów dotyczących zbytu żywności konsumentom finalnym. Limity te będą dotyczyć wyłącznie dostaw żywności z RHD do sklepów, stołówek czy restauracji.
 
I wreszcie zmiany podatkowe, czyli podwyższenie kwoty przychodów zwolnionej z podatku dochodowego. Obecnie kwota ta w przypadku RHD wynosi 40 tys. zł., po zmianach ma to być kwota do 100 tys. zł. wk
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 23:34