Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Będzie wsparcie dla producentów chmielu?

Czy producenci chmielu otrzymają wsparcie w związku z pandemią? Minister rolnictwa nie wyklucza takiej możliwości. Na razie analizuje ten rynek i wystąpił do UOKiK o zbadanie sytuacji w branży piwowarskiej. 

Kamila Szałaj8 lutego 2021, 16:17
Pandemia kładzie się cieniem na wiele sektorów rolniczych. Cierpią m.in. producenci surowców dla branży piwowarskiej. W 2020 roku spadła sprzedaż piwa, a wraz z nią ceny chmielu. W grudniu 2020 r. stawki za szyszki chmielu aromatycznego oscylowały wokół 20,76 zł/ kg, a goryczkowego - 17,74 zł/kg. 

Sytuacji nie ułatwiał fakt, że zbiory chmielu były dobre, a więc podaż tego surowca była duża. W związku z tym pojawiły się spore problemy ze zbytem - poziom skupu chmielu mocno spadł w porównaniu do 2019 roku. 

W tej sytuacji resort rolnictwa nie wyklucza pomocy dla producentów chmielu. 

- Obecnie w MRiRW trwa analiza rynku chmielu w Polsce pod kątem zasadności i możliwości udzielenia ewentualnego wsparcia – poinformował minister Grzegorz Puda w odpowiedzi na interpelację posła PiS Kazimierza Matusznego.

Zaznaczył, że wystąpił także do UOKiK o sprawdzenie, czy zachowania rynkowe przedsiębiorców prowadzących skup polskiego chmielu oraz browarów nie naruszają obowiązujących przepisów prawa.

- Chodzi o zbadanie, czy browary wywiązują się z umów wieloletnich na dostawy produktów chmielowych i czy przestrzegają terminów płatności za dostarczone produkty chmielowe – poinformował minister Puda.

Zwrócił się także do branży piwowarskiej oraz podmiotów skupujących chmiel nieprzetworzony i przetwarzających chmiel o informację na temat poziomu zapotrzebowania na produkty chmielowe i chmiel w bieżącym sezonie w stosunku do sezonów poprzednich oraz prognoz zapotrzebowania. 

Powierzchnia upraw chmielu rośnie 


W ostatnich latach wzrosła powierzchnia upraw chmielu, zarówno odmian goryczkowych jak i aromatycznych, zwiększyła się także liczba plantatorów.

Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2019 roku powierzchnia upraw chmielu w Polsce ogółem wyniosła 1762 ha, czyli o 106 ha więcej niż w 2018 roku.

W latach 2017-2019 powierzchnia uprawy chmielu zwiększyła się o ok. 15% w stosunku do średniej z lat 2014-2016. Natomiast średnie zbiory chmielu w latach 2017-2019 były większe o ok. 35% od średnich zbiorów z lat 2014-2016. Do zwiększania upraw w ostatnich latach zachęcały rolników korzystne ceny chmielu.  

ksz


Picture of the author
Autor Artykułu:Kamila Szałaj
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)