Białoruś: eksport żywności w 2022 roku może osiągnąć nawet 6,5 mld USD

- Eksport białoruskiej żywności w 2022 roku może osiągnąć wartość 6,4-6,5 mld USD - powiedział wicepremier Białorusi Aleksander Subbotin podczas forum nt. eksportu „Mleczna Białoruś”.
Wicepremier Białorusi zaznaczył także, że przemysł mleczarski aktywnie się rozwija, zwiększa się produktywność bydła, zwiększa się produkcja i przetwórstwo mleka, rośnie podaż na eksport, a także rozwijane są nowe rynki zbytu.
Żywności „na górkę”
- Ze względu na ekstremalne warunki pogodowe mamy niedobór w uprawach zbóż. Dlatego nie należy się spodziewać, że poziom produkcji roślinnej w tym roku będzie równie wysoki jak w 2020. Ale własnej żywności będzie wystarczająco dużo, aby zaspokoić potrzeby rynku krajowego oraz eksport. Co ważne, wielkość produkcji mleka ma zaspokoić potrzeby rynku krajowego w 250%, a produkcja mięsa i produktów mięsnych w 143% – powiedział Ivan Krupko.
Zauważył również, że w ciągu ostatnich 8 miesięcy Białoruś eksportowała żywność o wartości 4,1 mld USD, osiągając w ten sposób o 400,3 mln USD wyższe przychody w porównaniu z tym samym okresem 2020 roku (wzrost o 10,8%).
Eksport produktów mlecznych w górę
Według Bogdanowa, do 2025 roku planowane jest zwiększenie produkcji mleka do 9,2 mln ton.
Ponadto, w ciągu ośmiu miesięcy eksport białoruskich produktów mlecznych wzrósł o 6,4%.
- Wszystkie rynki się rozwijają. Na przykład, pomimo wszelkich trudności, zwiększyliśmy dostawy produktów mlecznych do Federacji Rosyjskiej o 1,6%. Ale potencjał widzimy głównie w krajach azjatyckich. Eksport na rynek chiński rozwija się bardzo gwałtownie - wzrósł on aż o 87%. Przede wszystkim rozwija się eksport odtłuszczonego mleka w proszku i serwatki, ale kładziemy duży nacisk na zwiększenie ilości dostaw takich produktów mlecznych, jak: sterylizowane mleko, sery, twarogi i masło – podkreślił Aleksiej Bogdanow.
Jak mówi wiceminister rolnictwa, produkcja serów na Białorusi gwałtownie się rozwija. Promocja tych produktów na rynkach zagranicznych jest obecnie jednym z najważniejszych zadań.
- Konieczny jest nie tylko handel towarami, ale także promocja krajowych marek, tak aby znalazły one swoje miejsce na półkach sklepowych – zwrócił uwagę wiceminister.
Produkcja mleka w ciągu pięciu lat wzrosła o ponad 10%
- W ciągu ostatnich pięciu lat udało nam się zwiększyć produkcję mleka w całym kraju o ponad 10%. W 2020 roku wyprodukowaliśmy 7,8 mln ton tego surowca. Biorąc pod uwagę te liczby, planujemy obecnie zwiększyć produkcję o 100 tys. ton, a za pięć lat mamy zamiar wytwarzać 9,2 mln ton mleka – powiedział Ivan Krupko.
Produkcja mleka brutto na Białorusi wzrasta dzięki maksymalnemu wykorzystaniu potencjału produkcyjnego krów mlecznych, przy jednoczesnym zachowaniu ich liczby w ciągu ostatnich lat na poziomie 1,4 mln sztuk. W 2018 roku średnia wydajność krowy przekraczała 5 tys. kg, z kolei w 2020 roku liczba ta wynosiła już 5,3 tys. kg.
Maryia Khamiuk