Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Branża drobiarska wychodzi naprzeciw antybiotykom

02.06.2017

Drukuj

Branża drobiarska wychodzi naprzeciw antybiotykom

r e k l a m a

Czy ograniczenie leczniczego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej jest możliwe? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć prelegenci konferencji pt. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: ANTYBIOTYKI”. Spotkanie zorganizowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy wsparciu Zakładu Chorób Ptaków Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

– W ramach struktury naszej Izby powołaliśmy Komisję Zrównoważonego Rozwoju, przyjęliśmy do naszej organizacji nowych członków, którzy specjalizują się w tej tematyce, a teraz spotykamy się na pierwszej z dwóch konferencji, dedykowanej zagadnieniu zrównoważonej produkcji. Ze względu na to, iż cywilizacyjne potrzeby ludzkości nieustannie się zmieniają, każda branża powinna pochylać się nad bezpieczeństwem i jakością produktu oraz poszanowaniem środowiska naturalnego, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów – powiedział Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

r e k l a m a

Zakres poruszanych kwestii był tak obszerny, że organizatorzy zdecydowali  podzielić spotkanie na trzy sesje tematyczne. W pierwszej z nich, przedstawiającej problematykę branży na poziomie unijnym i globalnym, udział wzięła m.in. Birthe Steenberg, sekretarz generalny a.v.e.c.

– Działania w kierunku ograniczenia stosowania antybiotyków na przykładzie Holandii rozpoczęły się w 2007 roku, a od 2009 roku zauważamy wyraźny spadek ich użycia. Obserwujemy również akcje środowisk drobiarskich w innych państwach i razem dyskutujemy o tym, jakie kroki podejmować dalej. KRD-IG, jest jednym z największych członków naszej organizacji, z którym wymieniamy się doświadczeniem i wierzę, że uda się nam wypracować rozwiązania, które wpłyną na jeszcze mniejsze stosowanie tych środków leczniczych – stwierdziła Birthe Steenberg.

Druga sesja dotyczyła alternatywy dla antybiotyków, o czym opowiedział m.in. prof. Piotr Szeleszczuk, Kierownik Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynarii oraz Zakładu Chorób Ptaków. Według niego kluczem do sukcesu jest m.in. przestrzeganie zasad bioasekuracji.

– Poprawienie ogólnej odporności u drobiu na choroby jest możliwe poprzez odpowiednio wybraną paszę oraz zmaksymalizowanie wchłaniania składników odżywczych. Ponadto istotne jest zarządzanie mikroflorą, kontrolowanie funkcji immunologicznych, ale bezdyskusyjną podstawą są zasady bioasekuracji, której celem jest zminimalizowanie możliwości wprowadzenia mikroorganizmów wywołujących choroby do środowiska chowu, przez np. nowo zakupione zwierzęta, ludzi, pojazdy czy zwierzęta domowe – zaznaczył prof. Piotr Szeleszczuk.

Agrarsklep

Rolnictwo cz. III. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły, króliki.

Rolnictwo cz. III. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły, króliki.

Płacisz tylko

39,20 zł

Cena regularna 49,00 zł

SPRAWDŹ

W jego opinii, najistotniejszym wskaźnikiem, mówiącym o faktycznym zużyciu leków jest średnia ilość antybiotyku podawana zwierzętom w przeliczeniu na specjalną jednostkę, czyli tzw. PCU (ang. Population Correction Unit). Naszym celem jest osiągnięcie 50mg/PCU, a nawet mniej. Obecnie wskaźnik ten wynosi 140,8 mg/PCU i w większości krajów UE, w tym w Polsce, ma tendencję spadkową. Stosowanie antybiotyków powinno się odbywać według generalnej zasady – tak mało jak to możliwe, ale tak często jak jest to konieczne.

Spotkanie zakończyła część poświęcona podejściu firm hodowlanych oraz paszowych do rozwoju zrównoważonej produkcji drobiarskiej. Według Johana van Arendonka, Dyrektora ds. Innowacji i Technologii w Hendrix Genetics, ogromny wkład w rozwój zrównoważonej produkcji drobiarskiej mają firmy hodowlane.

Polecany artykuł

Europejski Zielony Ład zachętą, a nie przymusem

– Ograniczenie stosowania antybiotyków to jedno z wyzwań, przed którymi stoi branża drobiarska. Dotyczy to dużych, ale w szczególności małych zakładów produkcyjnych. Warto wprowadzać obejmujący całą firmę system monitorowania użycia antybiotyków oraz zdefiniować standardy ich odpowiedzialnego stosowania, by hodować zwierzęta w środowisku, w którym leki te wykorzystywane są tylko do leczenia zwierząt. Właśnie dlatego niezwykle istotna jest zrównoważona produkcja, czyli jej sprawność, jakość oraz zapewnienie dobrostanu. Stosując się do tych zasad, a w szczególności hodując drób w dobrych warunkach, stosowanie antybiotyków może zostać ograniczone – stwierdził van Arendonk.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele sektora drobiarskiego zarówno z Polski, jak i z Unii Europejskiej. Wśród nich znaleźli się Greame Dear, prezes organizacji ELPHA, Birthe Steenberg sekretarz generalny stowarzyszenia a.v.e.c., dr Krystian Popławski, Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dr Jacek Boruta, Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji w Głównym Inspektoracie Weterynarii, Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz prof. Piotr Szeleszczuk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Na podst. materiałów KRD-IG opr. pł

Fot. Sierszeńska


Widziałeś już nasze video "Jak to naprawić? Pogotowie warsztatowe top agrar Polska. Zerwany gwint to nie problem"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kukurydza w żniwa po 1100 zł? – tego nikt się nie spodziewał

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody