Chiny: import produktów rolnych osiąga nowe rekordy

W zeszłym roku Chiny zakupiły na światowym rynku rekordowe ilości soi, kukurydzy i wieprzowiny. Ma to wiele wspólnego z sytuacją związaną z afrykańskim pomorem świń, ale także ze sporami handlowymi z byłym prezydentem USA Donaldem Trumpem.
Według wstępnych danych chińskiego urzędu celnego, Państwo Środka sprowadziło w 2020 roku produkty rolne o wartości 170,8 mld dolarów - to o 14,% więcej niż w 2019 roku. Rok wcześniej Chińczycy już zwiększyli import produktów rolnych o 10%. Na szczycie listy zakupów znajdowała się wieprzowina, zboża i soja.
Międzynarodowe zakupy nasion soi, które są potrzebne przede wszystkim w przemyśle paszowym, wzrosły o 13,3% do 100,3 mln ton w porównaniu z rokiem 2019. Powodem było z jednej strony większe zapotrzebowanie ze względu na rosnącą populację zwierząt, zwłaszcza świń po opanowaniu ASF. Z drugiej strony Chiny chciały wypełnić swoje zobowiązania wynikające z I fazy umowy handlowej ze Stanami Zjednoczonymi. W związku z tym wielkość zamówień w USA wzrosła do 25,9 mln ton - o dobrą połowę więcej niż w roku ubiegłym. W dalszym ciągu jednak najważniejszym dostawcą soi pozostała Brazylia. W 2020 roku Chiny importowały stamtąd 64,3 mln ton tych nasion, o 11,5% więcej niż w 2019 roku.
Więcej pszenicy, sorgo i cukru na liście zakupów
W związku z ograniczoną podażą rynkową i wysokimi cenami krajowymi, Chiny znacznie rozszerzyły również międzynarodowe zakupy kukurydzy. W 2020 roku importowali jej ponad dwukrotnie więcej, bo aż 11,3 mln ton.
Republika Ludowa zwiększyła nawet import pszenicy o 140% do 8,38 mln ton. Zamówiono 4,81 mln ton sorgo, prawie czterokrotnie więcej niż w roku poprzednim. Chiny kupiły również więcej cukru na rynku światowym. W 2020 roku import tego surowca wzrósł o 55% do 5,27 mln ton.
Nie obeszło się również bez znaczących spadków. Importowano mniej piwa (o 20%) oraz wina (o 29%), prawdopodobnie z powodu czasowo zamkniętej gastronomii ze względu na pandemię koronawirusa.
Rekordowe ilości mięsa, głównie wieprzowego
Według danych chińskich organów celnych, w zeszłym roku Państwo Środka zaimportowało rekordowe 9,91 mln ton mięsa wraz z produktami ubocznymi - to o 3,73 mln ton, czyli o dobre 60%, więcej niż w roku poprzednim.
Najbardziej wzrósł import wieprzowiny. Bez uwzględnienia produktów ubocznych sprowadzono jej o 108% więcej - 4,39 mln ton, za 9,90 mld euro.
Ilość kupowanej wołowiny na rynku światowym również wzrosła o 28% do 2,12 mln ton. Na te zakupy wydano 8,37 mld euro.
Źródło: agrarheute.com