Co łączy zakwaszoną glebę z ceną ziemniaka?

Jak podaje Koalicja Zdrowe Gleby, wg prognoz KE dla Polski, które mówią o wzroście gospodarczym, musimy zmierzyć się także ze wzrostem cen żywności. Podwyżki cen mają wynieść średnio około 12%. Bezpośredni wpływ ma na to oczywiście wzrost kosztów produkcji, ale także zły stan polskich gleb. Jak nadmierne zakwaszenie i zła kondycja gleb odbija się na cenach płodów rolnych?
Koszt uprawy ziemniaka o 70% wyższy
Rolnicy w Polsce tracą nawet do 6 miliardów złotych przez zakwaszone gleby, które obniżają plon oraz mają negatywny wpływ na efektywność nawożenia.
- Zakwaszone gleby mają w sobie mało wapnia, który jest niezbędny do dobrego wzrostu i plonowania roślin. Przy zbyt niskim pH utrudnione jest pobieranie przez rośliny innych składników pokarmowych, np. fosforu, potasu, magnezu, boru, molibdenu. W wyniku tego koszty produkcji rosną, a wydajność pól i sadów spada. Nawożone wapnem drzewa owocowe rodzą owoce lepszej jakości, które mogą być dłużej przechowywane i nie psują się tak szybko. Dlatego właśnie wapnuje się sady i pola, żeby wydawały większe, lepszej jakości plony. – tłumaczy Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Jak poprawić stan gleb w Polsce?
- 12 maja delegacja Koalicji na rzecz Zdrowych Gleb w Polsce została przyjęta przez Lecha Kołakowskiego, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedstawiciele czternastu organizacji społecznych, samorządowych, związkowych, branżowych i producenckich zaprezentowali swoje cele. Koalicja podkreśla konieczność powszechnych, ogólnokrajowych działań jako warunku koniecznego osiągnięcia celu, jakim jest odkwaszenie gleb. Minister L. Kołakowski zadeklarował wolę wsparcia postulatów odnoszących się do odkwaszenia gleb w Polsce – czytamy w informacji Koalicji Zdrowe Gleby.
Odkwaszanie gleb w Polsce. Czy rolnicy zaczną je częściej wapnować?
na podst. inf. Koalicja Zdrowe Gleby.
fot.tyt. envato.elements