Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Cukier najtańszy od ponad sześciu lat

Obrazek

Ostatni tydzień przyniósł silne spadki notowań cukru na światowych giełdach.

Janusz Biernacki23 sierpnia 2015, 08:15

W Londynie cukier biały potaniał o 3,4% – do 345 USD/t. W Nowym Jorku cukier surowy stracił jeszcze więcej, taniejąc o 6,1% – do 237,2 USD/t. Obecnie cukier biały jest najtańszy od sześciu i pół roku, a cukier surowy od siedmiu lat. Powodem przecen jest przede wszystkim wysoka podaż cukru z Brazylii, która jest jego największym światowym eksporterem, oraz słaby real. Wpływ na ceny cukru ma także światowy bilans cukru i korzystne kolejne kampanie cukrownicze. Rynek tej branży od sześciu lat jest w fazie nadwyżki produkcyjnej, co doprowadziło do nagromadzenia wysokich zapasów.
W mniejszym stopniu przeceny dotykają cukru białego, którego podaż w światowym handlu jest jednak ograniczona. Wysoka różnica w cenie między cukrem białym a surowym, która obecnie przekracza 110 USD/t, preferuje zakupy cukru surowego.
Źródło:FAMU/FAPA
bie



Picture of the author
Autor Artykułu:Janusz Biernacki
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)