Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Do 60% wyższe ceny mięsa po wprowadzeniu podatku: które mięso mogłoby najbardziej podrożeć?

Obrazek

Europejscy naukowcy oszacowali, jak wysokie musiałyby być podatki od mięsa, żeby zrównoważyć koszty środowiskowe wytworzenia go. Jak kształtowałyby się ceny mięsa po opodatkowaniu?

Aneta Lewandowska7 lutego 2022, 12:24

Zrównoważone rolnictwo i neutralność klimatyczna są jednymi z celów strategii unijnej „Od pola do stołu”. Konsultacje i analizy związane z tematem zrównoważonego systemu żywnościowego trwają od lat i jak pisaliśmy wcześniej, nasi zachodni sąsiedzi coraz poważniej zastanawiają się nad wprowadzeniem podatku od mięsa, który miałby równoważyć koszty środowiskowe wynikające z produkcji zwierzęcej.

Koszty dla środowiska ze względu na hodowane gatunki

W zależności od gatunku hodowanych zwierząt, mięso musiałoby zostać opodatkowane i jego cena wzrosłaby od 20-60%, jak informuje AgraEurope. Do takich wniosków doszli naukowcy z kilku europejskich uniwersytetów we wspólnym badaniu pod przewodnictwem holenderskiego Uniwersytetu Ekonomicznego w Utrechcie.

W państwach uprzemysłowionych miałyby pojawić się wzrosty cen konsumenckich, odpowiednie do kosztów ponoszonych przez środowisko z tytułu produkcji danego gatunku. W zależności od rodzaju mięsa cena wzrosłaby proporcjonalnie do jego wpływu na ekosystemy.

A dokładniej analitycy porównali koszty środowiskowe konsumpcji następujących gatunków (1 EUR = 4,55 zł, kurs z 7.02.22 r.):

  • Wołowiny: koszt od 5,16 €/kg do 8,26 €/kg (ok. 23 – 28,50 zł);

  • jagnięciny i baraniny: koszt do 3,33 €/kg (ok. 15 zł);

  • wieprzowiny: koszt do 1,74 €/kg (7,92 zł);

  • drobiu: koszt do 1,35 €/kg (6,15 zł).

Ostrożne obliczenia

Obliczone przez naukowców podatki konsumpcyjne były jednak bardzo zachowawcze. Nie uwzględniono kosztów społecznych, utraty różnorodności biologicznej, ewentualnych szkód dla zdrowia z tytułu zanieczyszczeń generowanych przez produkcję zwierzęcą.

Zdaniem ekonomistów, gdyby szkody zdrowotne, spowodowane konsumpcją mięsa, zostały zinternalizowane, podatek od surowej, świeżej wołowiny musiałby zostać w przybliżeniu potrojony.

Złagodzenie kosztów czy ograniczenie konsumpcji?

Według naukowców częstotliwość spożycia mięsa jest ważnym czynnikiem w temacie globalnych problemów środowiskowych. Akcyza na mięso mogłaby pomóc w złagodzeniu tych skutków, zaczynając od promowania zdrowia publicznego, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości mięsa zwiększa ryzyko wielu chorób.

Dlatego badacze zaznaczają, że bardzo ważnym czynnikiem jest dokładne informowanie polityków i społeczeństwa o tym, jakie są „prawdziwe” koszty konsumpcji.


al na podst. topagrar.com

fot. EnvatoElements



Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)