StoryEditor

Drób w skupie tanieje

Szalejąca w Polsce grypa ptaków dość mocno odbiła się na branży drobiarskiej. Nie bez powodu w tym tygodniu ceny skupu żywca drobiowego w większości ubojni zostały obniżone.
18.01.2017., 14:01h

Po trzech tygodniach podwyżek cen skupu żywca drobiowego, nadszedł czas odwrotu kierunku cen. Obecnie większość ze sprawdzonych przed redakcję „top agrar Polska” ubojni skupuje drób (brojlery) po niższych stawkach o około 10-15 gr netto/kg. Choć należy też zwrócić uwagę na to, że nadal istnieje pewna niewielka grupa firm skupujących żywiec po wyższych (względem zeszłego tygodnia) stawkach (nawet o 30 gr netto/kg).

Nadal spowolnienie i brak zbytu

Jednocześnie przedstawiciele działów surowcowych w zakładach mięsnych nadal mówią o spowolnieniu handlu i słabszych zamówieniach ze strony sklepów. Ten ostatni czynnik jest obserwowany dopiero od ponad tygodnia i jeżeli się utrzyma, to może spowodować pogłębienie się tendencji spadkowej cen.

3,16 zł za kilogram drobiu

W tym tygodniu średnia cena skupu brojlerów podniosła się do stawki 3,16 zł/kg netto, czyli dokładnie tyle co tydzień temu. Część sprawdzonych przez redakcję „top agrar Polska” ubojni pozostała przy cennikach sprzed tygodnia, a ponad połowa obniżyła je o 10-15 groszy netto/kg. Maksymalna stawka (na dzień 18.01) wynosi 3,30 zł/kg w wielu województwach, a minima...

Pozostało 38% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 18:16