StoryEditor

Ekspansja Smithfielda zależy od UOKiK

Połączenie Pini Polonia i Smithfield może mieć wpływ na konkurencję na rynku trzody w Polsce – to opinia Komisji Europejskiej przesłana do polskiego Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
24.01.2018., 10:01h
Jak wskazuje raport KE, proponowana przez Smithfield Foods i Pini Polonia transakcja całkowitego przejęcia ubojni świń w Kutnie przez amerykańskiego giganta miałaby wpływ na konkurencję na rynku trzody chlewnej w Polsce. Spółki te są dwoma największymi podmiotami funkcjonującymi w naszym kraju w zakresie uboju świń. W związku z tym Komisja podjęła decyzję o przekazaniu decyzji o proponowanej transakcji do UOKiK-u, który rozpatrzy sprawę w świetle prawa krajowego.

Smithfield i Pini Polonia 27 listopada 2017 r. zgłosiły do Komisji chęć zawarcia transakcji, a 15 grudnia ub.r. UOKiK zwrócił się do Komisji z wnioskiem o przekazanie Urzędowi do oceny proponowanej transakcji. Zdaniem UOKiK, to właśnie krajowy Urząd jest właściwym organem od oceny proponowanej transakcji, gdyż będzie ona miała wpływ wyłącznie na krajowy rynek uboju świń.  Zatem decyzję o tym, czy może dojść do przejęcia ubojni Pini Polonia przez Smithfielda podejmie polski Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

W zeszłym roku Smithfiled Fodds przejął dwie spółki należące do koncernu Pini, mianowicie: Pini Polska i Hamburger Pini, zajmujących się przetwórstwem mięsa. Zarząd WH Group ogłosił równoeż wykup 33,5% kapitału zakładowego megaubojni Pini Polonia, jak i podpisanie umowy z Piero Pinim, zobowiązującej do nabycia pozostałych udziałów jego firmy. Dzięki tej transakcji WH Group chce zwiększyć swoje moce przerobowe w Polsce, obniżyć koszty produkcji oraz transportu i wzmocnić pozycję w Europie.

pj-t., źródło: PAP
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 09:02