StoryEditor

Eksport do Afryki – nowe możliwości

Bank Gospodarki Żywnościowej zorganizował w minionym tygodniu seminarium pt. „Jak zwiększyć efektywność firm przetwórstwa rolno–spożywczego?” oraz „Nowe kierunki eksportu–Afryka”. Jego celem było umożliwienie merytorycznej dyskusji środowisk biznesowych oraz ekspertów branży Agro.
17.02.2014., 10:02h

Warszawskie spotkanie było okazją do debaty na najbardziej aktualne tematy dotyczące efektywności firm z sektora rolno-spożywczego oraz ich polityki proeksportowej.


– Patrząc w przyszłość, można przypuszczać, że choć rynek unijny pozostanie kluczowym kierunkiem ekspansji zagranicznej polskich firm z branży spożywczej, to jednak nie jest on tym najbardziej perspektywicznym. Konieczne będzie poszukiwanie nowych pozaeuropejskich odbiorców, w tym na nadal niedocenianym kontynencie, jakim jest Afryka – powiedział Dariusz Winek, główny ekonomista Banku BGŻ, dyrektor Departamentu Analiz Makroekonomicznych i Sektorowych.


W wydarzeniu wzięło udział około 100 przedsiębiorców z województwa mazowieckiego, łódzkiego oraz warmińsko-mazurskiego. 


Patronat nad seminarium objęło Ministerstwo Gospodarki w ramach programu "Go Africa". e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 00:29