StoryEditor

Gdzie jedzą więcej a gdzie mniej mięsa? Które najpopularniejsze?

Naukowcy z Australii przeanalizowali dane z 35 krajów na świecie dotyczące spożycia i popularności mięsa. Gdzie jedzą więcej a gdzie mniej mięsa? Które jest najpopularniejsze?
04.01.2022., 12:01h
W latach 2000-2019 nastąpiły duże zmiany w konsumpcji mięsa na całym świecie. W 2019 roku najpopularniejszym mięsem w skali globalnej był drób, później wieprzowina, wołowina, a następnie baranina i mięso kozie.

Kto je więcej a kto mniej mięsa?


W większości badanych krajów (26 z 35), całkowite spożycie mięsa na mieszkańca znacznie wzrosło w badanym okresie, przy czym największy wzrost zaobserwowano w Rosji, Wietnamie i Peru. Według badania, w krajach Ameryki Południowej o relatywnie wysokim spożyciu mięsa w 2000 roku, zaobserwowano roczny wzrost o ponad 1 kg per capita. Do tych krajów należą Brazylia, Argentyna, Chile i Kolumbia. Z kolei ogólny spadek całkowitego spożycia mięsa zaobserwowano w sześciu krajach. Najbardziej zauważalne redukcje miały miejsce w Nowej Zelandii i Paragwaju.
 

Wolą wołowinę czy wieprzowinę?


Wyniki badań wskazują również, że globalne spożycie wołowiny w latach 2000-2019 spadło o 3,9% z 22,8% do 18,9%. Konsumpcja wołowiny w spożyciu mięsa ogółem wzrosła jedynie w Etiopii, Izraelu, Arabii Saudyjskiej, Turcji i Wietnamie. W badanym okresie konsumpcja nie zmieniła się w Chinach, Indonezji, Pakistanie i Wielkiej Brytanii.

Spożycie wieprzowiny na mieszkańca nieznacznie wzrosło w Chinach (24 kg w 2000 r. w porównaniu z 24,4 kg w 2019 r.) i znacznie wzrosło w Wietnamie (13,6 kg w 2000 r. w porównaniu z 26 kg w 2019 r.). W sumie w 19 krajach odnotowano wzrost konsumpcji wieprzowiny na mieszkańca, podczas gdy w 7 krajach to spożycie spadło. W krajach o tendencjach spadkowych w spożyciu mięsa wieprzowego na mieszkańca zmiana były niewielka, z wyjątkiem Kanady, gdzie odnotowano znaczny spadek z 22,6 kg/osobę w 2000 roku do 16,3 kg w 2019 roku.

Udział wieprzowiny w światowej konsumpcji mięsa ogółem jeszcze w 2000 roku wynosił 38,6% podczas gdy w 2019 już 32,6%. W 2000 roku w Wietnamie i Chinach mięso wieprzowe stanowiło 2/3 całkowitego spożycia mięsa na mieszkańca, jednak w 2019 roku jej udział wyniósł już tylko połowę w tym zestawieniu. Raport nie wymienia afrykańskiego pomoru świń jako przyczyny. Prawdopodobną przyczyną spadku konsumpcji jest kurcząca się podaż.

Drób króluje


Co więcej, badanie wykazało, że spożycie drobiu w przeliczeniu na jednego mieszkańca w latach 2000-2019 wzrosło ponad dwukrotnie w 13 krajach. Prawie wszystkie badane kraje (30 z 35) zwiększyły konsumpcję w badanym okresie. W 15 krajach wzrost ten wyniósł ponad 10 kg/mieszkańca, a w Peru, Rosji i Malezji – ponad 20 kg/mieszkańca. Światowe spożycie mięsa drobiowego na mieszkańca wyniosło 14,8 kg w 2019 roku, w porównaniu z 9,8 kg w 2000 roku.
 

Dysproporcje się utrzymują


Jak wynika z przeprowadzonego badania, pomimo rosnącego spożycia mięsa w gospodarkach o niskich i średnich dochodach, dysproporcje między krajami utrzymują się. Niektóre kraje zużywają mniej niż 5 kg/mieszkańca/rok (zwłaszcza Indie i Etiopia). Niektóre osiągają nawet 100 kg/osobę/rok (zwłaszcza Australia i USA), co odpowiada 25 kg białka, czyli więcej niż zalecane spożycie białka w diecie. Komisja EAT-Lancet ds. Zdrowych Diet z Zrównoważonych Systemów Żywności donosi, że spożycie białka w wysokości 0,8 g/kg masy ciała jest wystarczające, czyli 20,4 kg dla osoby o masie 70 kg. Sugeruje również, że w diecie należy całkowicie unikać czerwonego mięsa.

www.thepigsite.com
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 13:36