Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Imigranci napędzają rolniczy biznes

Obrazek

Napływający do Europy imigranci są motorem napędowym w rozwoju gospodarstwa Dörögdi Mező w zachodniej części Węgier. Zobacz jak do tego doszło.

Jan Beba27 czerwca 2017, 19:29

Od ponad 15 lat rozwijamy produkcje wołowiny – mówi Révész Márton rolnik z Taliándörögd na Węgrzech. Rodzinne gospodarstwo zajmuje 2600 ha, z czego 1500 ha jest własnością rodziny. Dzierżawione grunty, to w większości użytki zielone od węgierskiej armii, a pozostałe 200 ha pozyskano od prywatnych właścicieli. Główną działalnością jest hodowla bydła mięsnego rasy Blonde d’Aquitaine rodem z Francji. Rolnik zdecydował się na tę rasę, bo przekonały go wysokie przyrosty tuczonych byków, nawet 2 kg/dzień. Poza tym fascynująca jest mięsność ubijanych zwierząt, która osiąga poziom nawet 72%. Dobre wyniki spowodowały, że odwiedzane przez naszą grupę stado jest drugim w Europie pod względem liczby hodowanych zwierząt. Podstawę tutejszej hodowli stanowi grupa 240 mamek, z kolei mięso utuczonych buhajów trafia do najlepszych restauracji w Budapeszcie i nie tylko.

Ważną podporą budżetu gospodarstwa jest hodowla owiec rasy mięsnej – 3500 mamek. Zwierzęta wypasane są na terenie pozyskanym od wojska – 900 ha użytków zielonych. Nieocenionym rynkiem zbytu na baraninę są mieszkający w niedalekim Wiedniu i okolicy Turcy i imigranci wyznający islam, co stanowi ważny element diety. – Im więcej ich w sąsiednim kraju, tym lepiej dla naszego gospodarstwa – mówi gospodarz.

Zwierzęta większość czasu przebywają na łące, przez co zapotrzebowanie na wysokiej jakości pasze treściwe jest niższe, a nadmiar można wyeksportować na Słowenię. Blisko 40-osobowa grupa rolników, biorąca udział w naszym wyjeździe studyjnym mogła się temu przyjrzeć odwiedzając pastwiska i obory.

Gospodarstwo Dörögdi Mező ma zróżnicowany park maszynowy. Sporo uwagi poświęca się tutaj właściwej pielęgnacji użytków zielonych z przeznaczeniem na paszę zieloną i pastwisko. W tym celu rolnik zdecydował się na zestaw niemieckiej firmy Guttler złożony z brony palcowej z podsiewaczem trawy, za którym podąża 6-metrowy wał pryzmatyczny.

– Pracuję tutaj wraz z najbliższą rodziną, a dodatkowo zatrudniamy jeszcze 25 osób. W przyszłości chcielibyśmy postawić własną ubojnię, by ograniczyć pośredników i więcej zarobić na eksportowanym mięsie – dodaje Révész Márton

Więcej na temat tego gospodarstwa niebawem na łamach kolejnego numeru magazynu „top agrar Polska”.

 

Fot. Beba



1 z 5
Révész Márton – właściciel gospodarstwa Dörögdi Mező na Węgrzech.

Révész Márton – właściciel gospodarstwa Dörögdi Mező na Węgrzech.

2 z 5
Opasy rasy Blonde d’Aquitaine osiąga dzienne przyrosty 2 kg.

Opasy rasy Blonde d’Aquitaine osiąga dzienne przyrosty 2 kg.

3 z 5
Większą część roku zwierzęta przebywają na pastwiskach.

Większą część roku zwierzęta przebywają na pastwiskach.

4 z 5
Podstawą hodowli owiec w gospodarstwie jest stado 3500 mamek.

Podstawą hodowli owiec w gospodarstwie jest stado 3500 mamek.

5 z 5
Blisko 40-osobowa grupa rolników w gospodarstwie Dörögdi Mező na Węgrzech.

Blisko 40-osobowa grupa rolników w gospodarstwie Dörögdi Mező na Węgrzech.

Picture of the author
Autor Artykułu:Jan Beba
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)