StoryEditor

Izrael otwarty dla wołowiny z Polski

3 polskie zakłady uzyskały od izraelskich władz uprawnienia eksportowe wołowiny do Izraela. Jedocześnie zgodzono się, aby polskie służby weterynaryjne samodzielnie nadawały firmom takie zezwolenia.
21.08.2015., 09:08h

Ministerstwo rolnictwa poinformowało o pomyślnej kontroli w trzech polskich ubojniach bydła przeprowadzonej przez izraelskich inspektorów, która odbyła się w dniach 10–13 sierpnia br. Celem kontroli było sprawdzenie zgodności izraelskich wymagań nadzoru weterynaryjnego z obowiązującymi w Polsce. Sprawdzono także nadzór weterynaryjny prowadzony w stadach bydła w zakresie eksportu cieląt z Polski.  Wizytacja miała pomyślny finał, wszystkie wizytowane zakłady uzyskały rekomendację do eksportu. Władze Izraela zatwierdziły 3 wizytowane firmy, które od 19 sierpnia br. mogą wysyłać wołowinę do tego kraju. W wyniku uznania przez stronę izraelską równoważności ich procedur nadzoru weterynaryjnego z polskimi, Inspekcja Weterynaryjna otrzymała możliwość samodzielnego nadawania zakładom uprawnień eksportu wołowiny do Izraela. Firmy zatwierdzone przez polskie służby weterynaryjne będą monitorowane przez izraelskich inspektorów i jeśli 20% z nich nie uzyska pozytywnej opinii, nadane uprawnienienia Inspekcji Weterynaryjnej zostaną odebrane, a eksport mięsa wołowego do Izraela wstrzymany. – W odniesieniu do możliwości eksportu cieląt z Polski do Izraela konieczne są dalsze prace w celu ustalenia warunków weterynaryjnych eksportu i uzgodnienia świadectwa zdrowia – poinformowało ministerstwo rolnictwa. les

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 00:02