Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Jaki wpływ ma wysoka inflacja i koszty produkcji na pączki w Tłusty Czwartek?

Świętujemy dziś Tłusty Czwartek, zajadając się pysznymi pączkami. Czy zjemy ich w tym roku mniej? Wysoka inflacja i koszty produkcji żywności sprawiają, że ceny pączków i innych słodkości będą znacznie wyższe niż w 2021 r.

Martyna Olszewska24 lutego 2022, 15:41

100 milionów pączków znika w jeden dzień

Statystycznie Polacy zjadają w to święto 2,5 pączka, co oznacza, że jako naród zjadamy niemal 100 milionów pączków w Tłusty Czwartek. Do produkcji takiej ilości pączków zużywa się łącznie około 2,5 tys. ton mąki pszennej, po ok. 500 ton cukru i masła, 1,3 mln litrów mleka oraz 25 mln sztuk jaj.

Każdy z tych składników podrożał w ciągu ostatnich 12 miesięcy - ceny mąki tortowej  wzrosły o 40%, ceny cukru o 15%, jaja (podobnie jak mleko) są droższe o 20%, ceny masła wzrosły nawet o 70%. Obniżka podatku VAT na żywność nie da zbyt wiele: za pączki zapłacimy sporo więcej.

Ile kosztuje pączek?

Najtaniej kupimy w hipermarketach i dyskontach, tam też pączki są zazwyczaj mniejsze i kiepskiej jakości. Większe i często smaczniejsze słodkości znajdziemy w piekarniach i cukierniach. Ceny wahają się między kilkudziesięcioma groszami a kilkunastoma złotymi.
Miejsce ma znaczenie także pod względem wielkości miejscowości, gdzie zlokalizowany jest sklep lub cukiernia, tak jak w przypadku innych produktów spożywczych w największych miastach ceny są wyższe. Rano, gdy każdy czeka na świeży wypiek i kolejki do cukierni są długie, pączki mogą być droższe niż wieczorem.

Standardowa cena to ok. 2,50-3,00 zł, jeśli więc podliczymy ich średnią cenę i liczbę zjadanych w Tłusty Czwartek pączków okaże się, że Polacy wydają w ten dzień ponad ćwierć miliarda złotych!

Żywność drożeje

– Obok wzrostu cen energii elektrycznej, gazu i paliw, jednym z głównych czynników wpływających na skalę obecnej inflacji jest wzrost cen surowców rolnych i żywności – mówi Jakub Czugała, analityk sektora Food & Agri w Banku BNP Paribas – Wyroby piekarnicze i cukiernicze są jednymi z najbardziej narażonych na wzrosty kosztów produkcji. Z jednej strony w związku z wysokimi cenami energii i rosnącymi kosztami pracy, a z drugiej – przez najwyższe od lat koszty składników do produkcji pieczywa i słodkości.

Czy wyższe ceny zniechęcą Polaków do zjedzenia pączków lub faworków w Tłusty Czwartek? Prawdopodobnie nie, chociaż tradycja będzie nas kosztowała więcej. Według analityków banku BNP Paribas nominalna wartość sprzedanych pączków, ze względu na najwyższą inflację od lat i ogólny wzrost kosztów produkcji, będzie znacząco wyższa.

al, mo na podst. BNP Paribas
fot. pixabay



Picture of the author
Autor Artykułu:Martyna Olszewska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)