Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Jakie jest bezpieczeństwo żywnościowe Polski i Europy?

Obrazek

Pod względem bezpieczeństwa żywnościowego dla mieszkańców Unia Europejska zajmuje 2. miejsce na świecie, a Polska ma 25 pozycję - wynika z danych Global Food Security Index (Indeksu Bezpieczeństwa Żywności). Jakie czynniki wpływają na tę pozycje?

Bartłomiej Czekała28 lutego 2021, 11:15
Jak informuje Euraktiv.pl, Indeks Bezpieczeństwa Żywności to badanie, które uwzględnia czynniki wpływające na bezpieczeństwo żywnościowe w ponad stu krajach na całym świecie. Wyniki krajów są uszeregowane według elementów systemu żywnościowego, takich jak przystępność cenowa, dostępność, jakość i bezpieczeństwo, a także zasoby naturalne i odporność.

Do liderów światowego bezpieczeństwa żywnościowego należą takie europejskie kraje jak Finlandia, Irlandia i Holandia, które w rankingu znalazły się w pierwszej dwudziestce. Polska zajmuje w rankingu 25 pozycję. Gorzej od nas wypadły m. in. Węgry (36. miejsce), Słowacja 40. miejsce) i Bułgaria (44. miejsce).

Według Euraktiv.pl, dla Unii Europejskiej kwestia bezpieczeństwa żywnościowego zeszła na dalszy plan. Zdaniem unijnego komisarza ds. środowiska oceanów i rybołówstwa Virginijusa Sinkeviciusa w UE ważniejszymi problemami są teraz: nadmierna konsumpcja żywności, marnotrawienie żywności, otyłość mieszkańców UE i wpływ produkcji żywności na środowisko. Wiele zmian w unijnym systemie produkcji i bezpieczeństwa żywnościowego zajdzie jednak w związku z wprowadzeniem Nowego Zielonego Ładu i strategią "From farm to fork", czyli "od pola do stołu".

Jednak ze stanowiskiem komisarza Sinkeviciusa nie do końca można się zgodzić. Owszem Europa ma możliwość uzupełniania własnej produkcji żywności o żywność importowaną z całego świata, ale w ostatnich latach anomalia pogodowe (susze, powodzie czy ataki zimy) znacznie ograniczyły rolnicze, ogrodnicze i sadownicze zbiory w wielu unijnych krajach.

oprac. bcz
Źródło:Euraktiv.pl
Fot. pixabay


Picture of the author
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)