Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Komisarz Wojciechowski nalega na większą regionalizację w produkcji żywności

Obrazek

Komisarz UE ds. rolnictwa widzi klucz do bardziej zrównoważonego rolnictwa we wzmacnianiu regionalnej produkcji żywności.

Dominika Mulak28 stycznia 2021, 16:51

Janusz Wojciechowski przemawiając podczas Międzynarodowego Zielonego Tygodnia (IGW) w ubiegłą środę (20 stycznia), podkreślił, że 20% gazów cieplarnianych na całym świecie pochodzi z rolnictwa; „dużą część” tego można przypisać emisjom z transportu. Dlatego globalnym celem musi być wzmocnienie produkcji lokalnych produktów i kanałów marketingowych.

W tym kontekście Wojciechowski podkreślił znaczenie celów wyznaczonych w strategii „Od pola do stołu”, takich jak, zmniejszenie o połowę stosowania pestycydów czy zwiększenie obszaru upraw ekologicznych do 25% do 2030 roku.

Podstawowym celem musi być zagwarantowanie ochrony i potencjału gruntów rolnych.
– Poprzez Zielony Ład UE daje „dobry przykład” na całym świecie – powiedział komisarz UE ds. rolnictwa.

Kanadyjska minister rolnictwam Marie-Claude Bibeau, również podkreśliła znaczenie regionalnej produkcji żywności. Jednocześnie zwróciła uwagę na znaczenie gleb w magazynowaniu dwutlenku węgla. Jej rząd podejmuje konkretne kroki w celu ograniczenia stosowania nawozów. Ponadto minister rolnictwa z Ottawy wyjaśniła, że rząd postawił sobie za cel zasadzenie dodatkowych 2 miliardów drzew do 2030 roku.


Potrzebne zachęty?

– Mimo, że zmiany klimatyczne były już odczuwalne w całej Australii, rolnicy zdołali z powodzeniem dostosować się do nowych warunków dzięki innowacjom. Ważnym, pośrednim czynnikiem wpływającym na adaptację jest fakt, że australijski rząd nie wypłaca prawie żadnych dotacji dla sektora – powiedział wiceminister rolnictwa Australii, Jonathan Duniam.

Jego zdaniem, dotacje w rolnictwie, niezależnie od tego, jaką formę przyjmą, zawsze niosą ze sobą ryzyko wpływania na rynki rolne i negatywnie oddziaływują na decyzje gospodarcze.

Z kolei dyrektor generalny Międzynarodowego Instytutu Badawczego Polityki Żywnościowej (IFPRI) w Waszyngtonie, prof. Johan Swinnen, uważa, że wypłacane dotacje dla rolnictwa powinny być w miarę możliwości zawsze zgodne z globalnymi celami klimatycznymi. W przeciwnym razie nie da się zmniejszyć liczby głodujących, która od kilku lat utrzymuje się na stałym poziomie, a w niektórych przypadkach nawet ponownie wzrasta.


Źródło: AgE
Fot. topagrar.com



Picture of the author
Autor Artykułu:Dominika Mulak
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)