🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Monika Piątkowska o sytuacji na rynku zbóż i pasz: jakie prognozy?

12.05.2021

Drukuj

Monika Piątkowska o sytuacji na rynku zbóż i pasz: jakie prognozy?

r e k l a m a


D.K.: Jakie są szczegółowe prognozy?


Prognoza średnich plonów pszenicy w kraju to 4,81 t/ha. Co prawda to o 0,09 t/ha mniej niż w ubiegłym roku, ale już o 5,6% więcej niż średnia z ostatnich 5 lat. Jeśli chodzi o żyto to możemy spodziewać się plonów rzędu 2,97 t/ha (w 2020 r. było to 3,25 t/ha). To o 3,5 proc. więcej niż średnia z ostatnich 5 lat. Dla jęczmienia ozimego prognozowana średnia plonów w kraju wynosi 4,51 t/ha, a dla jęczmienia jarego 3,44 t/ha. Spodziewane średnie plony pszenżyta mogą wynieść 3,77 t/ha, kukurydzy na ziarno 6,53 t/ha, a rzepaku 3,08 t/ha.

D.K.: Jak Izba Zbożowo Paszowa podchodzi do planowanych zmian dot. zwiększenia areału upraw ekologicznych w Polsce i ograniczenia pestycydów w Zielonym Ładzie i strategii „od pola do stołu”? Jaki to będzie miało wpływ na rynek zbóż i pasz w Polsce? 


Do 2030 r. 25% terenów rolniczych ma być przeznaczonych na uprawy ekologiczne. Szacunki ekspertów wskazują, że pod koniec 2019 r. gruntów rolnych przeznaczonych pod uprawy ekologiczne w Polsce było zaledwie 3,5%. To będzie niewątpliwie wyzwanie, ale pamiętajmy, że na obecną chwilę są to tylko założenia, a nie znamy szczegółów jak to ma być realizowane i jakie instrumenty wsparcia zostaną ostatecznie wprowadzone, aby tak ambitne cele zostały osiągnięte. W związku z tym, opracowując projekt Planu Strategicznego WPR na lata 2023-2027, musimy bardzo poważnie podejść do szeroko rozumianego bezpieczeństwa żywnościowego i zapewnić rozwój każdemu z funkcjonujących systemów produkcji, uwzględniając przy tym realia rynkowe (podażowo-popytowe) oraz kierunki rozwoju rolnictwa w ujęciu ponad regionalnym, np. umowy handlowe UE z państwami trzecimi lub grupami tych państw. Produkujemy lokalnie, natomiast konkurujemy globalnie. Dlatego z opiniami na temat zmian dot. zwiększania areału upraw ekologicznych w Polsce musimy poczekać do momentu, w którym wypracowane będą konkretne rozwiązania, których działania będziemy mogli ewaluować. To, co z punktu widzenia rynku rolno-spożywczego w kontekście Zielonego Ładu jest również istotne to opracowywany w ramach strategii „Od pola do stołu" (Farm to Fork F2F), stanowiącej część Europejskiego Zielonego Ładu mechanizm reagowania na kryzysy żywnościowe tzw. plan awaryjny.

D.K.: Czy w planowanym Krajowym Planie Odbudowy uwzględniono potrzeby sektora zbożowego? O co wnioskowała Izba? 


W ramach konsultacji Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO), złożyłam w imieniu Izby Zbożowo-Paszowej opinię dotyczącą wybranych instrumentów wsparcia, a także propozycje. Nie mam wątpliwości, że Plan musi uwzględniać instrumenty, które przyczynią się odbudowy potencjału rozwojowego naszej gospodarki, trwałej konkurencyjności polskiej gospodarki. 
Ponadto, aby rozpocząć dyskusję o odbudowie po pandemii konieczne jest wyciągnięcie z niej wniosków. Jednym z głównych wniosków, o którym mówimy jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i opracowanie rozwiązań w zakresie gospodarki żywnościowej. O bezpieczeństwie żywnościowym przypomniano sobie na chwilę na początku pandemii. Zapomniano, że gospodarka żywnościowa kraju jako odrębny dział administracji rządowej już dawno zniknęła z ustawy o działach. To ważna lekcja po pandemii do odrobienia. W tym zakresie chcemy rozmawiać o sytuacjach, które potencjalnie mogłyby w przyszłości zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie systemu żywnościowego w czasie kryzysu, o poprawie stanu gotowości na wszelkiego rodzaju kryzysu, o koordynacji działań w obszarach takich jak rolnictwo, rybołówstwo, siła robocza, logistyka, a także ustanowieniu mechanizmu reagowania na kryzysy żywnościowe – zarówno w kraju, jak i na szczeblu unijnym. 

A więc plan awaryjny zapewni bezpieczeństwo żywnościowe?


Szansę na to daje zarówno Krajowy Plan Odbudowy, jak i decyzje na poziomie unijnym. Wiemy już, że Komisja Europejska pracuje nad planem awaryjnym tj. mechanizmem reagowania na kryzysy żywnościowe w ramach strategii „Od pola do stołu" (Farm to Fork F2F). W tych dyskusjach jesteśmy i będziemy jako Izba obecni.
W odniesieniu do Krajowego Planu Odbudowy, jedną ze zgłoszonych propozycji jest podniesienie poziomu dofinansowania wsparcia dla podmiotów działających w sektorze rolno-spożywczym z 10 do 15 mln zł. W uzasadnieniu wskazałam, że aktualne i przewidywane w najbliższych latach koszty poszczególnych inwestycji związanych z chociażby budową całych linii technologicznych i infrastruktury magazynowej oraz logistycznej w wielu przypadkach są wielokrotnością maksymalnego proponowanego poziomu wsparcia. Sytuacja związana z pandemią oraz narastające ryzyko inflacyjne i osłabienie złotówki są dodatkowo odczuwalne w szacowaniu kosztów inwestycyjnych, co może jeszcze pogłębić ryzyko zwiększonych kosztów surowca i komponentów paszowych wykorzystywanych w produkcji. Stąd też, w celu zwiększenia i tak tylko częściowego wkładu w projektowane inwestycje. Ponadto wskazaliśmy, że możliwość wsparcia powinny mieć również większe przedsiębiorstwa operujące na rynku, które wychodzą poza definicję małych-średnich przedsiębiorstw. 

Ponadto, w dokumentacji programowej i regulacjach implementujących instrumenty wsparcia unijnego „łańcuch dostaw” rolno-spożywczych interpretowany jest wąsko. Postrzeganie procesu „skracania łańcucha” ogranicza się do zbytu bezpośredniego z gospodarstwa i nie obejmuje całkowicie sektora środków produkcji rolnej.

Nasze wątpliwości budzi również kryterium tworzenia miejsca pracy, które przecież nierzadko jest barierą kwalifikowalności uniemożliwiającą uzyskanie wsparcia dla inwestycji poprawiających konkurencyjność. Izba stoi na stanowisku, że w ramach realizacji KPO wzrost netto stanu zatrudnienia w przedsiębiorstwie nie powinien być warunkiem pozyskania wsparcia.

Dziękuję za rozmowę, 
Dorota Kolasińska
Fot. poglądowe

Artykuł podzielony na strony, czytasz 2 z 2 stron.


Widziałeś już nasze video "Czy choroby zakaźne wpływają na rynek zbóż? Adam Zaleski, De Heus"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody