Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Mózg szuka prawdziwego cukru

Obrazek

Znane są już wyniki badań, których celem było wykazanie, jak organizm rozróżnia słodziki. Badania prowadzono w USA na muchach owocówkach – informuje FAPA.

dr Piotr Łuczak16 lipca 2015, 15:14

Najpierw głodzono owady, później podawano im do wyboru: cukier lub sztuczny, niskokaloryczny słodzik. Kiedy mucha polizała cukier, w jej organizmie aktywowały się grupy sześciu neuronów, które wydzielały hormon zarówno w jelitach, jak i w mózgu owada. Skutkiem tego procesu były informacja, która sprawiała, że mucha wiedziała, że trafiła na pokarm i dostarcza organizmowi substancji odżywczych.

W przypadku polizania sztucznego słodzika, hormony nie były wyzwalane. Muchy zawsze zostawiały ten pokarm, przenosząc się na cukier.

Zdaniem autorów badania, ludzki mózg rozróżnia rodzaj słodziku w ten sam sposób. Tym też można tłumaczyć, że wiele osób nie czerpie przyjemności ze spożywania dietetycznego jedzenia i szukając satysfakcjonującego posiłku, częściej sięga po żywność, co prowadzić może do otyłości. 



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Piotr Łuczak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)