StoryEditor

Mózg szuka prawdziwego cukru

Znane są już wyniki badań, których celem było wykazanie, jak organizm rozróżnia słodziki. Badania prowadzono w USA na muchach owocówkach – informuje FAPA.
16.07.2015., 15:07h

Najpierw głodzono owady, później podawano im do wyboru: cukier lub sztuczny, niskokaloryczny słodzik. Kiedy mucha polizała cukier, w jej organizmie aktywowały się grupy sześciu neuronów, które wydzielały hormon zarówno w jelitach, jak i w mózgu owada. Skutkiem tego procesu były informacja, która sprawiała, że mucha wiedziała, że trafiła na pokarm i dostarcza organizmowi substancji odżywczych.

W przypadku polizania sztucznego słodzika, hormony nie były wyzwalane. Muchy zawsze zostawiały ten pokarm, przenosząc się na cukier.

Zdaniem autorów badania, ludzki mózg rozróżnia rodzaj słodziku w ten sam sposób. Tym też można tłumaczyć, że wiele osób nie czerpie przyjemności ze spożywania dietetycznego jedzenia i szukając satysfakcjonującego posiłku, częściej sięga po żywność, co prowadzić może do otyłości. 

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 21:01