StoryEditor

Niemcy: uprawy ekologiczne stanowią 10%, a będzie jeszcze więcej?

W Niemczech rolnictwo ekologiczne kwitnie. W ciągu 10 lat liczba gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną wzrosła dwukrotnie. Cel jest jeszcze bardziej ambitny. 
20.06.2021., 16:06h
W Niemczech rolnictwo ekologiczne rozwija się w zaskakującym tempie. Obecnie na rynku funkcjonuje ponad 26,1 tys. gospodarstw ekologicznych, to więcej o ponad 50% niż 10 lat temu. 

Ponad połowa wszystkich gospodarstw ekologicznych znajduje się w Bawarii (38%) i Badenii-Wirtembergii (17%), 8% gospodarstw ekologicznych znajduje się w Hesji, 7,5% w Nadrenii Północnej-Westfalii i prawie 7% w Dolnej Saksonii.

Obecnie ponad 1,6 mln ha powierzchni Niemiec jest uprawiana metodami ekologicznymi, w porównaniu do 941 500 ha w 2010 roku, co oznacza wzrost o 69%.

Niektóre uprawy mają większe znaczenie w rolnictwie ekologicznym niż w uprawie konwencjonalnej: m.in. trwałe użytki zielone – głównie łąki i pastwiska – stanowiły w 2020 r. ponad połowę powierzchni upraw ekologicznych w Niemczech (52%). Wśród gruntów ornych dominuje uprawa zbóż (48%). Rolnicy chętnie również zajmują się uprawą grochu polnego, bobiku, słodkiego łubinu i soi.

Niemcy mają ambitny cel, aby do 2030 r. nawet 20% gruntów była uprawiana ekologicznie. Patrząc na szybki wzrost zainteresowania taką uprawą, cel jest możliwy do realizacji. 

oprac. dkol na podst. topagrar.com
fot. poglądowe
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
17. kwiecień 2024 18:43