Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Niska cena najważniejsza. Polacy nie chcą płacić więcej za produkty premium

Obrazek

Kryteria wyboru produktów pierwszej potrzeby, m. in. żywności, to przede wszystkim cena. Polacy mocno odczuwają kryzys. Konsumenci chcą kupować produkty ekologiczne, wytwarzane w zrównoważony sposób, z poszanowaniem środowiska, fair trade – ale nie chcą płacić za to premii, bo ich na to nie stać.

Aneta Lewandowska11 lutego 2023, 09:30

Przede wszystkim niska cena

Jeśli chodzi o najważniejsze kryteria wyboru produktów FMCG (czyli produktów szybkozbywalnych, pierwszej potrzeby, jak np. żywność) w trakcie zakupów, to niska cena jest pierwszym kryterium podejmowania decyzji zakupowych. To nietrudno zgadnąć, ale warto spojrzeć na kolejne kryteria.

Na drugim miejscu są kwestie zdrowotne, tyle że waga kryterium cenowego jest dwukrotnie wyższa niż zdrowotnego. A przecież wciąż żyjemy z bagażem covidowym, trendy związane ze zdrowym odżywianiem były mocno widoczne w deklaracjach, a jednak obecnie zaczyna przeważać cena. Co nie dziwi w obecnej sytuacji.

Zamienniki produktów odzwierzęcych

Czy są kategorie produktowe odporne na zmiany? Po części ten trend wspiera popyt na roślinne zamienniki mleka, sprzedaż rośnie nadal dwucyfrowo, jednak nie w takim tempie, jak jeszcze 2–3 lata temu – przy czym baza jest wyższa niż wtedy.

Jednocześnie w zeszłym roku niemalże stanął w ujęciu wartościowym wzrost sprzedaży roślinnych zamienników mięsa. Niewykluczone, że jest tu jakaś bariera – kto miał tych produktów spróbować, już to zrobił, a nowych zainteresowanych brak, bo nie są one najtańsze.

Popyt na produkty ekologiczne

Ciekawie wygląda sytuacja w przypadku produktów ekologicznych, wytwarzanych w zrównoważony sposób, z poszanowaniem środowiska naturalnego, pozyskiwanych na zasadach fair trade. Od końca minionego roku mamy do czynienia z sytuacją, że konsumenci chcą kupować takie produkty, ale nie chcą płacić za to premii, bo ich na to nie stać.

To jest duże wyzwanie dla producentów, bo już nie mogą zawrócić z tej drogi, na to jest już za późno. Działania proekologiczne czy wspieranie lokalnych społeczności stały się już zbyt ważne dla konsumentów – 42 proc. deklaruje, że te kwestie są dla nich istotne przy dokonywaniu wyborów zakupowych.

Jeśli klienci sklepu będą mieli do wyboru dwa produkty w podobnej cenie i o podobnej wartości użytkowej, wtedy może wygrać ten przetwórca, który będzie bliższy idei zrównoważonego rozwoju, natomiast nie nie ma co liczyć obecnie, że konsumenci za to zapłacą. Producenci liczący na dodatkową premię ze sprzedaży tych produktów nie otrzymają jej.



Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)