Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

O podróży z pola do butelki

Obrazek

Jak zrobić dobre czerwone wino? Od czego zależy intensywność smaku i barwa? Ile litrów wina można wyprodukować z hektara winorośli? To tylko niektóre z treści omawianych podczas naszej wizyty w austriackim Poysdorfie.

Jan Beba26 czerwca 2017, 19:13

35-osobowa grupa rolników w poniedziałkowe przedpołudnie zwiedziła winnicę w Poysdorfie w Dolnej Austrii, tuż przy granicy z Czechami.  Gospodarstwo o powierzchni 24 ha jest we władaniu trzeciego pokolenia rodziny Neustifter. Firmę założono w 1930 roku jako gospodarstwo rolne, a produkcja wina nie zajmowała wtedy istotnej roli w strukturze. Karl Neustifter (senior) z biegiem lat powiększał powierzchnię winnicy na przestrzeni lat. Od 1992 firmą kieruje Karl (junior) i Brigitte Neustifter. Naszym przewodnikiem była Monika Neustifter – córka obecnego właściciela winnicy.

W Poysdorfie zobaczyliśmy jak wygląda cały cykl produkcyjny podążając drogą, którą pokonują grona winorośli wprost z pola do butelek. Rodzina Neustifter produkuje więcej wina czerwonego, a najważniejszą odmianą winorośli jest Grüner Veltliner. W zależności od rodzaju produkowanego wina dobiera się odpowiednią technologię przygotowania począwszy od oddzielania i miażdżenia gron po fermentację i butelkowanie. Dla przykładu, białe wino poddawane jest fermentacji w zbiornikach z kwasoodpornej stali, a czerwone dojrzewa w dębowych beczkach, z których największe mieszczą 8 tys. litrów trunku. Dzięki przechowywaniu czerwonego wina w baczkach można uzyskać lepsze walory smakowe, a najstarsze z beczek mogą służyć nawet 30 lat.

Położone na wzgórzu gospodarstwo wyposażone jest piwnicę, gdzie przechowywane są liczne dębowe beczki przed butelkowaniem. Symbolem gospodarstwa jest kot, który to zgodnie z lokalnym przesądem, siada zwykle na  beczce najlepszego wina. Warto zaznaczyć, że o jakości wina decyduje m.in. długość fermentacji, jakość zebranych owoców i właściwa procedura przygotowania. W ofercie austriackiej winnicy są różnego rodzaju wina od wytrawnych po słodkie, białe, różowe i czerwone. Na koniec naszej wizyty daliśmy się oczarować różnorodnym smakom lokalnego wina, serwowanego przez Monikę Neustifter. W dobrych nastrojach udaliśmy się więc na zwiedzanie Wiednia – austriackiej stolicy.

 

Fot. Beba

 



1 z 8
Do tego zbiornika trafiają białe i czerwone grona winorośli.

Do tego zbiornika trafiają białe i czerwone grona winorośli.

2 z 8
Monika Neustifter – córka właściciela winnicy.

Monika Neustifter – córka właściciela winnicy.

3 z 8
Przed nami długa na 100 metrów piwnica z czerwonym winem.

Przed nami długa na 100 metrów piwnica z czerwonym winem.

4 z 8
Wewnątrz panuje stabilna temperatura i wilgotność – podstawa udanego leżakowania.

Wewnątrz panuje stabilna temperatura i wilgotność – podstawa udanego leżakowania.

5 z 8
W dębowych beczkach przechowywane jest czerwone wino.

W dębowych beczkach przechowywane jest czerwone wino.

6 z 8
Kilkutysięczne beczki robią wrażenie.

Kilkutysięczne beczki robią wrażenie.

7 z 8
Alejka piwniczna – tutaj okoliczni rolnicy przechowują swoje wina.

Alejka piwniczna – tutaj okoliczni rolnicy przechowują swoje wina.

8 z 8
Degustacja w winnicy.

Degustacja w winnicy.

Picture of the author
Autor Artykułu:Jan Beba
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)