Ponad 11 tys. RHD pod kontrolą GIW

Zapytaliśmy Główny Inspektorat Weterynarii, jak wygląda rozwój Rolniczego Handlu Detalicznego w Polsce. Dane są naprawdę interesujące i napawają optymizmem.
Rolnicy coraz częściej decydują się na sprzedaż produktów wprost z gospodarstwa. Ten trend pokazuje również znakomitą przedsiębiorczość i pomysłowość gospodarzy. Mimo, że dochód raczej w większości przypadków stanowi dodatkowe źródło zarobków, to jednak z pewnością zastrzyk gotówki się przydaje. Produkty są sprzedawane w lepszych dla rolnika cenach niż otrzymałby w skupie.
Pieniądze zostają tam gdzie powinny i rolnik zgarnia całą marżę, chyba, że odsprzedaje produkty do sklepików i restauracji. Warto zaznaczyć, że Rolniczy Handel Detaliczny i produkty z niego pochodzące są bardziej odporne na rynkowe kryzysy.
Ceny są raczej stałe, a klienci chętnie wracają.
– Na 28 maja 2021 roku, w ramach rolniczego handlu detalicznego działalność pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej tj. zajmujących się sprzedażą produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywność złożona) prowadzi 11.262 podmiotów – informuje Główny Inspektorat Weterynarii.
Ponad 11 tys. pomiotów RHD – co sprzedają gospodarze?
GIW podaje, że obserwowany jest stały, dynamiczny wzrost liczby podmiotów prowadzących tego rodzaju działalność.
– W 2019 roku liczba podmiotów wzrosła trzykrotnie (z 2.667 do 6.584). Natomiast na koniec 2020 roku było ich już ponad 10.200. Wzrost liczby podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny występuje w ramach wszystkich wyżej wymienionych grup asortymentowych – zaznacza Inspekcja.
Liczba podmiotów RHD z podziałem na sprzedawane produkty
Najwięcej działalności prowadzonych jest w odniesieniu do: produktów pszczelich nieprzetworzonych (blisko 8.000 podmiotów), jaj od drobiu (ponad 2.200 podmiotów), produktów mlecznych (ponad 800 podmiotów), mleka surowego (ponad 700 podmiotów), produktów mięsnych (ponad 700 podmiotów) czy świeżego mięsa zwierząt kopytnych i surowych wyrobów mięsnych oraz mięsa mielonego (ponad 600 podmiotów).
• mleko surowe albo mleko surowe i siara – 774
• surowa śmietana – 406
• jaja od drobiu – 2.276
• produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele – 7.826
• produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia – 232
• żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia, Cornu aspersum aspersum, Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae – 12
• świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 649
• świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 403
• świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone – 33
• produkty mięsne – 759
• wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa – 165
• produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie – 826
• produkty jajeczne – 111
• gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego – 319
• jaja od ptaków bezgrzebieniowych - 38
• żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy) zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego – 444
• pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka – 294
• wyroby cukiernicze – 213
• gotowe posiłki (potrawy) niemięsne - 178
GIW zaznacza że dane nie sumują się, ponieważ wielu rolników prowadzi działalność obejmującą produkty należące do różnych grup asortymentowych.
RHD – gdzie najwięcej podmiotów?
Okazuje się, że najchętniej na RHD rolnicy decydują się na Mazowszu.
– Zróżnicowana ilość podmiotów prowadzących ten rodzaj działalności w poszczególnych województwach może wynikać m.in. ze zróżnicowanej struktury rolnictwa w poszczególnych częściach kraju, różnej wielkości gospodarstw rolnych, odmiennej specyfiki użytkowej gruntów. Ponadto poszczególne województwa różnią się powierzchnią oraz koncentracją branży przemysłowej – tłumaczy Inspekcja.
Liczba podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny w poszczególnych województwach jest następująca:
dolnośląskie 600
kujawsko-pomorskie 776
lubelskie 566
lubuskie 370
łódzkie 685
małopolskie 991
mazowieckie 1273
opolskie 196
podkarpackie 1.169
podlaskie 466
pomorskie 597
śląskie 750
świętokrzyskie 644
warmińsko-mazurskie 824
wielkopolskie 630
zachodniopomorskie 725
Rzeźnia rolnicza współgra z RHD
Zapytaliśmy także GIW czy zmieniła się liczba rzeźni rolniczych zarejestrowanych w Polsce. Niedawno podmiotów było trzy, teraz już są cztery.
– W zakresie rzeźni rolniczych wg. stanu na 28 maja 2021 roku działalność prowadzą łącznie 4 podmioty (po jednym w woj. dolnośląskim, lubuskim, warmińsko-mazurskim oraz wielkopolskim), przy czym biorąc pod uwagę, że pierwsze podmioty rozpoczęły prowadzenie działalności w zakresie rzeźni rolniczych w IV kwartale 2020 roku dostrzegalny jest stopniowy wzrost zainteresowania podmiotów rozszerzeniem dotychczasowej działalność o możliwość prowadzenia „rzeźni rolniczych” - celem rozwoju działalności- poprzez możliwość wprowadzenia pozyskanego w ten sposób mięsa na rynek, na małą skalę np. w ramach rolniczego handlu detalicznego lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej – wymienia GIW.
oprac. dkol na podst. GIW