Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Pozostałości pestycydów w żywności – najnowszy raport z kontroli!

Obrazek
EFSA opublikowała najnowszy raport na temat pozostałości pestycydów w najczęściej spożywanej żywności w Unii Europejskiej. W ilu przypadkach przekroczono normy? 
Dorota Kolasińska8 kwietnia 2021, 12:51
Jak podaje EFSA wśród 96 302 próbek przeanalizowanych w 2019 r. 96,1% mieściło się w prawnie dozwolonych normach. W podzbiorze 12 579 próbek przeanalizowanych w ramach skoordynowanego programu kontroli UE (EUCP) 98% mieściło się w dopuszczalnych granicach.

Analizowano próbki takich produktów jak: jabłka, kapusta, sałata, brzoskwinie, szpinak, truskawki, pomidory, owies, jęczmień, wina (czerwonego i białego), mleko krowie i tłuszcz wieprzowy. 
Spośród przeanalizowanych próbek 241 (2%) zawierało pozostałości przekraczające normy, z czego 1% doprowadziło do działań prawnych. W związku z tym, że podobne działania są prowadzone regularnie, można na tej podstawie zidentyfikować tendencje. 

W porównaniu z 2016 r. wskaźnik przekroczenia spadł w przypadku brzoskwiń (z 1,9% do 1,5%), sałaty (2,4% do 1,8%), jabłek (2,7% do 2,1%) i pomidorów (2,6% do 1,7%).
Przekroczenia wzrosły w przypadku truskawek (1,8–3,3%), kapusty głowiastej (1,1–1,9%), winogron winnych (0,4–0,9%) i tłuszczu wieprzowego (0,1–0,3%). Podobnie jak w 2016 r. nie stwierdzono przekroczeń w mleku krowim.

Działania kontrolne są prowadzone zarówno przez unijne organy, ale również na poziomie krajowym, zazwyczaj w stosunku do produktów, które mogą zawierać pozostałości pestycydów lub w przypadku, których wykryto naruszenia prawa w poprzednich latach. 

EFSA ocenia, że produkty nie stanowiły zagrożenia dla konsumentów, jednak po powstaniu raportu organizacja rekomenduje szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli, a tym samym dalsze zapewnianie wysokiego poziomu ochrony konsumentów.

oprac. dkol na podst. EFSA
fot. pixabay 


Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)