Jesteś w strefie Premium
Projekt ustawy o grupach producentów – będą korzystne zmiany!

Zmiany w ustawie o grupach producentów mają zachęcić rolników do tworzenia takich grup, ale również wstępowania w szeregi grupy. Dlaczego warto do nich należeć i je tworzyć?
Początkowo wielu rolników chętnie tworzyło grupy producentów, korzystając przy okazji z programów PROW na rozwój takiej działalności. Jak to mówią, w grupie siła, przede wszystkim w większej produkcji, mocniejszej pozycji rynkowej rolników i większej możliwości negocjacyjnej z odbiorcami. Wszystko wygląda na pozór bardzo korzystnie, jednak grupy rezygnują z różnych powodów.
Minister Grzegorz Puda poinformował wczoraj o przyjęciu przez Radę Ministrów dwóch projektów ustaw – o Izbach Rolniczych oraz grupach producentów i ich związkach.
Według MRiRW nowe rozwiązania ułatwią funkcjonowanie firm posiadających status grupy producentów rolnych oraz organizacji producentów, a także wzmocnią tworzenie tego typu podmiotów na obszarach wiejskich.
Minister Grzegorz Puda poinformował wczoraj o przyjęciu przez Radę Ministrów dwóch projektów ustaw – o Izbach Rolniczych oraz grupach producentów i ich związkach.
Według MRiRW nowe rozwiązania ułatwią funkcjonowanie firm posiadających status grupy producentów rolnych oraz organizacji producentów, a także wzmocnią tworzenie tego typu podmiotów na obszarach wiejskich.
Najważniejsze rozwiązania i zmiany w ustawie
- Resort rolnictwa podał najważniejsze zmiany, które wejdą w życie po 30 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. Między innymi:
- Zmniejszono obowiązkowy poziom wielkości wyprodukowanych produktów lub grupy produktów, jaka musi zostać sprzedana do grupy producentów rolnych – z co najmniej 80% do co najmniej 70%. Obowiązkiem tym objętych będzie co najmniej 90% producentów rolnych zrzeszonych w grupie, zamiast dotychczasowych 100%.
- Wprowadzono 90-dniowy termin na wydanie przez dyrektora Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) decyzji o uznaniu grupy producentów rolnych oraz zatwierdzeniu planu biznesowego i dokonania wpisu grupy do rejestru grup.
- Wprowadzono możliwość składania dokumentów w formie elektronicznej.
- Wprowadzono obowiązek złożenia – wraz z wnioskiem o uznanie grupy producentów rolnych lub organizacji producentów – wersji elektronicznej planu biznesowego.
- Wydłużono termin na złożenie przez grupę producentów rolnych wniosku o zatwierdzenie zmian w planie biznesowym – wniosek ten powinien być złożony w terminie nie późniejszym niż 60 dni (dotychczas 90 dni) przed zakończeniem danego roku działalności grupy.
- Wyłączono związki grup producentów rolnych z obowiązku składania Prezesowi ARiMR rocznego sprawozdania finansowego.
- Wprowadzono obowiązek określenia maksymalnego odsetka głosów i udziałów, jakie mogą posiadać członkowie udziałowcy lub akcjonariusze organizacji producentów.
- Wprowadzono możliwość zmiany planu biznesowego dla organizacji producentów
- – wniosek o zmianę planu powinien być złożony w terminie nie późniejszym niż 60 dni przed zakończeniem danego roku działalności organizacji producentów.
- Upoważniono dyrektora Oddziału Regionalnego ARiMR do zatwierdzania zmian w planie biznesowym, na wniosek organizacji producentów. Wniosek ten musi być złożony najpóźniej na 30 dni przed zakończeniem danego roku działalności organizacji.
- Postanowienia dotyczące okresu wypowiedzenia członkostwa w organizacji (który nie może być krótszy niż 6 miesięcy) będzie określony w statucie, umowie lub innym akcie założycielskim organizacji producentów rolnych.
Ile mamy grup producentów w Polsce?
Według danych podanych przez ARiMR wynika, że w Polsce w lutym 2021 r. było zarejestrowanych 747 grup producentów. Najwięcej w woj. wielkopolskim, łódzkim, łódzkim, dolnośląskim i mazowieckim. 77 podmiotów zajmuje się sprzedażą mleka i produktów mleczarskich, a 57 sprzedażą żywca i mięsa. Inne grupy sprzedają wspólnie zboża, warzywa, owoce i przetwory.– Obserwując trendy w rozwoju grup producentów w Polsce, wskazać należy, że najwięcej grup producentów rolnych powstawało w regionach kraju, gdzie przeważają gospodarstwa większe i specjalistyczne, tj. głównie w zachodniej, centralnej, północnej i południowo-zachodniej Polsce. Najmniej grup producentów rolnych powstało w południowych regionach kraju, tj. na obszarach o największym rozdrobnieniu gospodarstw rolnych, w regionach mocno uprzemysłowionych oraz we wschodniej Polsce. Zauważyć należy także, że pomimo licznych korzyści wynikających z funkcjonowania w grupie producentów rolnych polscy rolnicy/producenci nadal nie wykazują szczególnego zainteresowania tą formą współdziałania – podaje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Korzyści wynikające z uczestnictwa w grupie
ARiMR podaje szereg korzyści wynikających z uczestnictwa i tworzenia grup producentów rolnych.
- sprzedaż produktów za pośrednictwem grupy producentów rolnych umożliwia podniesienie konkurencyjności gospodarstw, a w konsekwencji zwiększenie dochodów rolników, jak również zmniejszenie jednostkowych kosztów produkcji poprzez wspólną inwestycję w infrastrukturę użytkowaną przez wszystkich członków grupy, dla większego wolumenu produktów;
- dysponowanie przez grupę producentów rolnych większą i jednolitą partią towaru o wysokiej jakości zdecydowanie zwiększa rozpoznawalność produktu na rynku. Jednocześnie centralizacja sprzedaży oraz wspólne strategie marketingowe powodują znaczą redukcję kosztów związanych z działaniami promocyjnymi;
- wspólne działania producentów i silniejsze partnerstwo wzmacniają również ich pozycję w łańcuchu dostaw żywności przez m.in. lepszy monitoring rynku;
- grupa producentów rolnych zapewnia członkom ograniczenie liczby pośredników w transakcjach handlowych, jak również wspólny – hurtowy zakup środków obrotowych do produkcji (np. tańsze nawozy, środki ochrony roślin, transport);
- grupy producentów dają członkom możliwość lepszego kontaktu z odbiorcami gotowymi zapłacić wyższą cenę za produkty o ustalonych standardach jakościowych poprzez zapewnienie ciągłości dostaw określonej wielkości partii towaru;
- rolnicy zrzeszeni w grupie mają możliwość sprzedaży swoich produktów w ramach dużych jednorodnych partii towaru (pod względem odmiany, jakości, sposobu produkcji i przygotowania do sprzedaży), wymaganych przez skonsolidowanych odbiorców, co jest trudne w przypadku pojedynczego rolnika;
- wspólne przygotowywanie odpowiednich partii towarów (np. magazynowanie, suszenie, konfekcjonowanie, pakowanie i oznakowanie) znacznie przyspiesza proces wprowadzenia produktów na rynek;
- grupy producentów rolnych poprzez nawiązywanie trwałych powiązań handlowych z dużymi odbiorcami, zapewniają członkom stabilizację cen oraz dochodów z produkcji;
- podnoszenie jakości produktów, poprzez dostarczanie przez grupę odpowiednich zaleceń produkcyjnych, organizowanie szkoleń i doradztwa, kampanii reklamowych i promocyjnych bezpośrednio wpływają na kreowanie marki produktów i zwiększanie ich wartości handlowej.
Skąd wsparcie finansowe dla grup?
Grupy producentów rolnych mają możliwość korzystania m.in. ze wsparcia w ramach działania:
- „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” PROW 2014-2020, w ramach poprzedniej perspektywy finansowej PROW 2007-2013 z działania „Grupy producentów rolnych”.
- "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój" PROW 2014-2020. Inwestycje realizowane przez grupy producentów rolnych obejmują niemal wyłącznie dwa sektory: sprzedaż hurtową zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt oraz sprzedaż hurtową owoców i warzyw.
dkol/MRiRW/ARiMR
fot. poglądowe
Przeczytaj również
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora