Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Rolnictwo ekologiczne ma potencjał

Obrazek

Rośnie liczba rolników, którzy zajmują produkcją ekologiczną. Niestety, wciąż ma ona niszowy charakter. W Polsce to zaledwie niecałe 4% powierzchni wszystkich upraw.

3 listopada 2016, 10:17

Gdyby porównywać dane z ostatnich kilkunastu lat trudno się nie zgodzić, że postęp jest ogromny. Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskich pionierów rolnictwa ekologicznego było zaledwie 3 760. Te gospodarstw zajmowały powierzchnię 82 tys. ha. Jedenaście lat później było ich już 22 tys. i zajmowały powierzchnię blisko 552 tys. ha. W tym samym czasie liczba przetwórni wzrosła z 55 do 540.

– Rolnictwo ekologiczne jest tą częścią branży agro, która pomimo tego, że ciągle ma niewielki udział w produkcji rolno-spożywczej w Polsce, to jest dziedziną, która ma ogromne szanse na rozwój. Rolnictwo ekologiczne, szczególnie dla gospodarstw mniejszych i średnich, może stanowić źródło dodatkowego albo podstawowego dochodu, tym niemniej przed tym rolnictwem stoją ogromne bariery – tłumaczył wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

Trudno się z tą opinią nie zgodzić. W tym roku liczba gospodarstw wzrosła do nieco ponad 24 tys. na powierzchni 580 tys. ha, a liczba przetwórni do 562. Co jest główną barierą na drodze do rozwoju? Zdaniem ministerstwa rolnictwa to bariera dostępu do możliwości sprzedania produktów ekologicznych w dobrych cenach i w odpowiedniej ilości.

– Generalnie tak jest na świecie, ale i w Polsce szczególnie, że produkty ekologiczne, aby znalazły swojego nabywcę, na ogół są sprzedawane albo bezpośrednio z gospodarstw, albo muszą mieć odpowiednią skalę produkcji. Odpowiednia skala produkcji jest potrzebna, aby produkty ekologiczne mogły zaistnieć w handlu w takich ilościach, które pozwalają tym produktom na wyrobienie marki – tłumaczy wiceminister Bogucki.

Ministerstwo rolnictwa przyznaje, że wielkość powierzchni zmienia się ponieważ jest wiele gospodarstw, które decydują się na taką produkcję tylko ze względu na wysokość dopłat.

– Wysokość dopłat często nieracjonalnie określaną i nieracjonalnie stosowaną przez państwo – powiedział Jacek Bogucki.
 
Rząd przyjął także program działań w zakresie żywności i rolnictwa ekologicznego na lata 2014-2020. Określono cele tych działań, także w ramach działań z PROW. Dla gospodarstw ekologicznych przewidziane są mechanizmy wsparcia w zakresie zarządzania gospodarstwem, w zakresie doradztwa, w zakresie transferu wiedzy, a także w zakresie działań na inwestycje w środkach trwałych. W 2015 r. na realizację zobowiązań w ramach działań proekologicznych zdecydowało się około 4 tys. gospodarstw na powierzchni prawie 100 tys. ha. Natomiast w 2016 r. takie zobowiązania podjęło 3,5 tys. rolników na powierzchni 77 tys. ha.   wk



Newsletter rynkowy

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)