StoryEditor

Rolnictwo ekologiczne ma potencjał

Rośnie liczba rolników, którzy zajmują produkcją ekologiczną. Niestety, wciąż ma ona niszowy charakter. W Polsce to zaledwie niecałe 4% powierzchni wszystkich upraw.
03.11.2016., 10:11h

Gdyby porównywać dane z ostatnich kilkunastu lat trudno się nie zgodzić, że postęp jest ogromny. Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskich pionierów rolnictwa ekologicznego było zaledwie 3 760. Te gospodarstw zajmowały powierzchnię 82 tys. ha. Jedenaście lat później było ich już 22 tys. i zajmowały powierzchnię blisko 552 tys. ha. W tym samym czasie liczba przetwórni wzrosła z 55 do 540.

– Rolnictwo ekologiczne jest tą częścią branży agro, która pomimo tego, że ciągle ma niewielki udział w produkcji rolno-spożywczej w Polsce, to jest dziedziną, która ma ogromne szanse na rozwój. Rolnictwo ekologiczne, szczególnie dla gospodarstw mniejszych i średnich, może stanowić źródło dodatkowego albo podstawowego dochodu, tym niemniej przed tym rolnictwem stoją ogromne bariery – tłumaczył wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

Trudno się z tą opinią nie zgodzić. W tym roku liczba gospodarstw wzrosła do nieco ponad 24 tys. na powierzchni 580 tys. ha, a liczba przetwórni do 562. Co jest główną barierą na drodze do rozwoju? Zdaniem ministerstwa rolnictwa to bariera dostępu do możliwości sprzedania produktów ekologicznych w dobrych cenach i w odp...

Pozostało 58% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 22:33