Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Partner portalu

Stanowisko samorządu rolniczego w sprawie "Piątki dla zwierząt"

12.09.2020

Stanowisko samorządu rolniczego w sprawie "Piątki dla zwierząt"

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Krajowa Rada Izba Rolniczych opublikowała stanowisko dotyczące „Piątki dla zwierząt PIS”.

– Za szczególnie szkodliwe dla gospodarstw rolnych uznajemy propozycje dotyczące zakazu uboju rytualnego oraz zakazu hodowli zwierząt futerkowych. Rozwiązania te negatywnie wpłyną na ekonomię gospodarstw rolnych, doprowadzając do pogorszenia sytuacji finansowej rolników i ich rodzin. Wpłynie to także na cały sektor rolno–przemysłowy, zmniejszając znaczenie polskich przedsiębiorstw, w szczególności na światowym rynku mięsa wołowego i drobiowego. Należy mieć na uwadze zwiększenie działalności sektora usług utylizacyjnych oraz dochodów przedsiębiorców zagranicznych, przede wszystkim niemieckich. Brak zwierząt futerkowych bowiem spowoduje, że odpady z hodowli drobiu (którymi są karmione zwierzęta futerkowe), będą musiały podlegać utylizacji, a w sektorze tym widoczna jest duża ekspansja przedsiębiorstw zagranicznych – pisze w stanowisku KRIR.

W opinii KRIR, ograniczenia uboju rytualnego nie poprawią losu zwierząt, a mogą go pogorszyć, bo zwierzęta, które nie będą mogły być ubite w Polsce, będą transportowane często setki kilometrów do państw, gdzie taki rytuał jest legalny.

r e k l a m a

– Planuje się zwiększenie kompetencji organizacji pozarządowych w zakresie ochrony zwierząt – pytanie kto ma decydować o tym czym jest humanitarne traktowanie? Nie tak dawno, bo na początku 2020 r. za sprawą posłów PiS, Konfederacji i PSL-Kukiz’15 w Sejmie dyskutowano na temat ograniczenia organizacjom pozarządowym wstępu na teren prywatny rolnika. Przepisy miały ukrócić nadużycia, jakich dopuszczają się przedstawiciele organizacji prozwierzęcych, często nie posiadający wystarczającej wiedzy w zakresie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich, co prowadziło do nadużywania i nadinterpretacji zapisów ustawy. Teraz partia rządząca zapowiada zmiany, które idą w zupełnie innym kierunku – dodaje Izba.

Ponadto KRIR podkreśla, że projektodawcy nie przeanalizowali skutków finansowych zakazu hodowli zwierząt futerkowych i ograniczenia uboju rytualnego. Konsekwencje finansowe będą również dla budżetu państwa z tytułu utraconych wpływów podatkowych od tych branż.

– Podkreślić należy, że Krajowa Rada Izb Rolniczych popiera dążenia do poprawy dobrostanu zwierząt. Niemniej jednak priorytetem powinno być dbanie o rozwój polskiej gospodarki i dobro polskich rolników. Nie zgadzamy się na propozycje, które z góry likwidują gałąź gospodarki – podsumowuje w stanowisku Krajowa Rada Izba Rolniczych.

Źródło KRIR

Widziałeś już nasze video "Październikowy numer „top agrar Polska” - zobacz o czym piszemy!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: Turcja znosi cła importowe, będzie się działo!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Tagi:

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!