StoryEditor

Stołówki Volkswagena wycofują mięso z menu

VW chce stać się bardziej zrównoważony i ze skutkiem natychmiastowym zmienia menu - w największej firmowej stołówce w Wolfsburgu będą teraz królować dania bezmięsne. Jak wynika z komunikatu firmy, mniejsze spożycie mięsa pomaga środowisku, a wielu pracowników chce wegańskiego i wegetariańskiego jedzenia.
11.08.2021., 09:08h
Jak podaje portal topagrar.com, grupa Volkswagen przestawia swoje stołówki zakładowe na dania wegańskie i wegetariańskie w niektórych swoich lokalizacjach, w tym w siedzibie marki VW w Wolfsburgu (największa firmowa stołówka VW). Według doniesień prasowych, nie oznacza to jednak, że słynny niemiecki przysmak - smażona kiełbaska curry, nie będzie w ogóle serwowana. Jej zwolennicy, a takich nie brakuje, znajdą ją po drugiej stronie ulicy - w innej stołówce tego samego zakładu. Jak wynika z danych wewnętrznych firmy, we wszystkich stołówkach VW wydano w 2019 roku około 7 milionów currywurst. Co ciekawe, do tego zużyto ponad 550 ton ketchupu.

- Wielu pracowników chciało wegetariańskich i wegańskich alternatyw - napisano w komunikacie. Reorientacja służy również większemu wpisaniu się firmy w strategię zrównoważonego rozwoju, ponieważ jedzenie mniejszej ilości mięsa wpływa pozytywnie na środowisko. W zakładach VW w Hanowerze ta koncepcja została z powodzeniem już wcześniej wdrożona, tamtejsi pracownicy także „przeszli na dietę bezmięsną

Według Niemieckiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji (Dehoga), przejście VW na kuchnię wegetariańską i wegańską jest odpowiedzią na trend, który utrzymuje się od kilku lat. - Czasy, kiedy kuchnia wegetariańska była przez niektórych traktowana po macoszemu, wreszcie się skończyły - powiedział rzecznik.

Źródło: www.topagrar.com
Fot. poglądowe
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 02:24