StoryEditor

Strategia "Od pola do stołu": zmiany nie będą łatwe, ale są konieczne

Wczoraj wieczorem unijna komisarz ds. bezpieczeństwa żywności, Stella Kyriakides, przedstawiła europosłom informację na temat strategii „Od pola do stołu”. Dokument ma zostać przyjęty przez Komisję Europejską w przyszłym tygodniu. – Zmiany nie będą łatwe, ale są konieczne - powiedziała Kyriakides.
12.05.2020., 10:05h
Stella Kyriakides opowiedziała się za ograniczeniem stosowania pestycydów, nawozów i antybiotyków w hodowli zwierząt. Zaznaczyła jednak, że nie ustalono jeszcze konkretnych wskaźników tych ograniczeń. Nie wiadomo więc, czy będzie to 30 czy np. 50 proc.

- Strategia nie nałoży nowych reguł czy ograniczeń od razu po opublikowaniu. Będzie to raczej program współpracy miedzy rolnikami a dystrybutorami żywności na rzecz stworzenia zrównoważonych praktyk – uspokajała posłów z Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego Stella Kyriakides.

Zaznaczyła jednocześnie, że pandemia koronowairusa uwydatniła potrzebę wprowadzenia działań proponowanych w strategii. 

- Model wytwarzania żywności, który jest zorientowany wyłącznie na produkcję, nie wystarcza w dzisiejszym świecie. Łańcuch żywnościowy musi być rozpatrywany jako całość, przy jednoczesnym traktowaniu kwestii gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Teraz bezpieczeństwo żywnościowe stało się dużo ważniejsze dla konsumentów niż kiedykolwiek wcześniej – powiedziała.

- Strategia „Od pola do stołu” poprowadzi nas w nowym kierunku. Jest ona ważną częścią Zielonego Ładu i ...
Pozostało 77% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Kamila Szałaj
Autor Artykułu:Kamila Szałaj Redaktorka portalu tygodnik-rolniczy.pl i Tygodnika Poradnika Rolniczego. Kamila Szałaj jest ekspertką z zakresu polityki rolnej w Polsce oraz rynków rolnych. Specjalizuje się także w kwestii dopłat bezpośrednich i dotacji dla rolnictwa. Podejmuje też tematy dotyczące bezpieczeństwa w rolnictwie oraz interwencji w obronie rolników. Zdobyła 1. miejsce w ogólnopolskim konkursie KRUS „W rolnictwie można pracować bezpieczniej”. W 2018 roku odznaczona przez ministra rolnictwa medalem Zasłużony dla Rolnictwa.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 03:38