Strategia "Od pola do stołu": zmiany nie będą łatwe, ale są konieczne
Wczoraj wieczorem unijna komisarz ds. bezpieczeństwa żywności, Stella Kyriakides, przedstawiła europosłom informację na temat strategii „Od pola do stołu”. Dokument ma zostać przyjęty przez Komisję Europejską w przyszłym tygodniu. – Zmiany nie będą łatwe, ale są konieczne - powiedziała Kyriakides.
- Strategia nie nałoży nowych reguł czy ograniczeń od razu po opublikowaniu. Będzie to raczej program współpracy miedzy rolnikami a dystrybutorami żywności na rzecz stworzenia zrównoważonych praktyk – uspokajała posłów z Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego Stella Kyriakides.
Zaznaczyła jednocześnie, że pandemia koronowairusa uwydatniła potrzebę wprowadzenia działań proponowanych w strategii.
- Model wytwarzania żywności, który jest zorientowany wyłącznie na produkcję, nie wystarcza w dzisiejszym świecie. Łańcuch żywnościowy musi być rozpatrywany jako całość, przy jednoczesnym traktowaniu kwestii gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Teraz bezpieczeństwo żywnościowe stało się dużo ważniejsze dla konsumentów niż kiedykolwiek wcześniej – powiedziała.
- Strategia „Od pola do stołu” poprowadzi nas w nowym kierunku. Jest ona ważną częścią Zielonego Ładu i wniesie istotny wkład w proces odbudowy gospodarki UE po pandemii. Zmieni system produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności. Sprawi, że będzie on bardziej odporny na kryzysy i zwiększy konkurencyjność Europy w tym obszarze. Nie możemy już czekać z przyjęciem strategii – dodała.
Zmiany trudne, ale konieczne
Stella Kyriakides powiedziała posłom, że zdaje sobie sprawę z tego, iż zmiany nie będą łatwe, ale są konieczne.
- Nasz obecny system czyni nas bardziej podatnymi na pandemie. Nie jest w stanie zapewnić zdrowia konsumentom w perspektywie długoterminowej bez wprowadzenia znaczących zmian – zaznaczyła Kyriakides.
Europosłowie: strategię należy odłożyć
Posłowie do PE zwrócili jednak uwagę, że epidemia koronawirusa nie jest dobrym czasem na przyjmowanie strategii. Poza tym ograniczenie stosowania środków ochrony roślin i nawozów spowoduje zmniejszenie produkcji rolniczej, a co za tym idzie – ograniczy dostęp do żywności oraz wpłynie na zmniejszenie dochodów rolników.
- Strategia „Od pola do stołu” musi stać się szansą, a nie obowiązkiem i ograniczeniem dla rolników. Od pani spodziewamy się konkretnych kroków, które nie będą zmniejszać potencjału produkcyjnego Europy. Sądzimy, że zaoferuje pani alternatywne rozwiązania dla naszych rolników np. innowacyjne, precyzyjne technologie i metody biologiczne, które pozwolą lepiej wykorzystać potencjał gleby – powiedział Paolo de Castro z Komisji Rolnictwa PE.
I dodał, że przecież rolnicy nie chcą zużywać więcej pestycydów i nawozów niż to jest konieczne.
- Ale nie możemy sobie pozwolić na pozostawienie naszych upraw na pastwę chorób czy szkodników – zaznaczył.
Podobne obawy ma poseł do PE Zbigniew Kuźmiuk. Zaznaczył, że strategia może doprowadzić do zmniejszenia produkcji w wielu działach rolnictwa i do spadku dochodowości.
- Trzeba będzie wyrównać rolnikom mniejsze dochody. Czy pani będzie dążyła do tego, by takie wsparcie zostało uwzględnione w strategii? – pytał Kuźmiuk.
Z kolei europoseł Jarosław Kalinowski ostrzegał, że strategia może doprowadzić do zróżnicowania rolników w UE „na tych, lepszych ekologicznych i gorszych, prowadzących produkcję zrównoważoną”.
- Proszę o wnikliwą ocenę skutków regulacji – zaznaczył europoseł.
Natomiast Ulrike Muller pytała, w jaki sposób Komisja Europejska zamierza zapewnić dostępność preparatów biologicznych, by rolnicy, zmuszeni do zmniejszenia zużycia tradycyjnych pestycydów, mieli jednak czym chronić swoje uprawy.
Food poverty was a concern for millions of 🇪🇺 citizens before the crisis – and is now a reality for many more. Business as usual is no longer an option and we need the #EUFarm2Fork strategy to mobilise change. @EP_Agriculture#EUGreenDealhttps://t.co/XsVNghfPAb pic.twitter.com/8B5BnVDM33
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) May 11, 2020
Ale decyzja już zapadła, o czym w ubiegłym tygodniu poinformował wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej Frans Timmermans.
- Strategia „Od pola do stołu” zostanie przyjęta 20 maja br. Mimo nacisków, nie będziemy tego opóźniać – zapowiedział.
ksz, fot. Parlament Europejski