Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Świętomięs w Lublinie

Obrazek

Mięsa jemy coraz mniej, a sytuację branży mięsnej dodatkowo komplikuje rosyjskie embargo i ASF. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy oraz Związek Rzemiosła Polskiego próbują pobudzić krajowe spożycie, organizując w dniach 30−31 sierpnia konsumentom imprezę IV Świętomięs Polski na Placu Zamkowym w Lublinie.

5 września 2014, 12:19

Oprócz tradycyjnego masowego festynu z bezpłatną degustacją potraw z mięsa dla mieszkańców Lublina na zamku odbyła się konferencja z udziałem przedstawicieli branży mięsnej oraz naukowców z całej Polski. Prof. Andrzej Pisula z SGGW w Warszawie przestrzegał, że walka z wirusem ASF może u nas trwać latami. Twierdził, że nasz eksport nie ma szans na rozwój, bo brakuje krajowego surowca (import 5 mln prosiąt rocznie), a zakłady mięsne pracują na elementach świń z Niemiec. Przestrzegał przed umową o liberalizacji handlu pomiędzy UE a USA, gdyż amerykańskie mięso będzie jeszcze tańsze.

− Należy rozwijać eksport przetworów, ale nie do końca opartych na polskim surowcu, wypierać światową konkurencję ceną – uważa prof. Pisula.

− Politycy nie wpuścili do nas wielkich ferm świńskich, stąd brak taniego surowca. Tucz wielkoprzemysłowy poszedł do naszych sąsiadów – narzekał Józef Konarczak, właściciel ZM „Konarczak” z Wielkopolski. Dodał, że na obostrzeniach przepisów weterynaryjno-sanitarnych wygrywają wielkie molochy i szara strefa.

Zbigniew Nowak, właściciel ZM „Nowak” z Pomorza podkreślał, że Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy zawsze walczyło o ubojnie powiatowe, nic nie wskórało.

− Branża pada, bo wielkie sieci kupują potężne partie towaru, mają centra logistyczne – narzekał Nowak.

Jeszcze inni przedstawiciele branży mięsnej skarżyli się na szarą strefę, m.in. rolników ubijających sztuki we własnych gospodarstwach, często na handel.

W 2007 r. statystyczny Polak zjadał 77,6 kg mięsa. W 2013 r. spożycie to spadło do 68 kg, z czego 36,5 kg wieprzowiny, 27,3 kg drobiu i zaledwie 1,5 kg wołowiny.

Festyn został sfinansowany ze środków funduszy wspierania promocji mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego. Przypomnijmy, że środki te zbierane są przy sprzedaży żywca (od rolników) w wysokości 0,1% wartości sprzedanego żywca.
as



1 z 6
Świętomięs w Lublinie.

Świętomięs w Lublinie.

2 z 6
Świętomięs w Lublinie.

Świętomięs w Lublinie.

3 z 6
Świętomięs w Lublinie.

Świętomięs w Lublinie.

4 z 6
Świętomięs w Lublinie.

Świętomięs w Lublinie.

5 z 6
Świętomięs w Lublinie.

Świętomięs w Lublinie.

6 z 6
Świętomięs w Lublinie.

Świętomięs w Lublinie.

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)