StoryEditor

Szefowie COPA/COGECA w Waszyngtonie

Delegacja organizacji rolniczych COPA/COGECA przebywała niedawno w Waszyngtonie, prowadząc rozmowy – jak to określono zdawkowo w komunikacie – z „tamtejszymi prawodawcami” odnośnie negocjacji umowy o wolnym handlu pomiędzy UE a USA.
28.02.2014., 12:02h

Według oceny Pekka Pesonena, sekretarza generalnego COPA/COGECA , aż trzy czwarte korzyści umowy wynikać będzie ze zniesienia barier pozataryfowych. Natomiast Albert Jan Maat, niedawno wybrany przewodniczący COPA, stwierdził, że gospodarki UE i USA już są ze sobą ściśle powiązane.

Wymiana handlowa produktami rolnymi przez Ocean Atlantycki jest zrównoważona, a jej wartość to ok. 4 mld euro w przypadku każdej ze stron. Stany Zjednoczone to największy rynek zbytu dla europejskich produktów rolnych wysokiej jakości. Nie jest chyba zaskoczeniem pozytywna tendencja rynkowa dot. przede wszystkim wina, sera i przetworzonego mięsa. Z drugiej zaś strony europejski sektor hodowli w dużym stopniu polega na dostawach pasz białkowych z USA. Normy bezpieczeństwa żywności są na bardzo wysokim poziomie zarówno w USA, jak i w UE pomimo różnic co do samych praktyk – dodał Maat.
Chodzi tu o pewne szczegóły: UE nie dopuszcza stosowania hormonów i innych stymulatorów wzrostu w produkcji mięsa oraz chlorowania kurczaków. Maat uważa, że Waszyngton musi to uszanować. Co więcej, w UE obowiązują rygorystyczne zasady dobrostanu zwierząt, które powinny mieć zastosowan...

Pozostało 52% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 01:52