Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Szefowie COPA/COGECA w Waszyngtonie

28.02.2014

Drukuj

Szefowie COPA/COGECA w Waszyngtonie

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Według oceny Pekka Pesonena, sekretarza generalnego COPA/COGECA , aż trzy czwarte korzyści umowy wynikać będzie ze zniesienia barier pozataryfowych. Natomiast Albert Jan Maat, niedawno wybrany przewodniczący COPA, stwierdził, że gospodarki UE i USA już są ze sobą ściśle powiązane.

Wymiana handlowa produktami rolnymi przez Ocean Atlantycki jest zrównoważona, a jej wartość to ok. 4 mld euro w przypadku każdej ze stron. Stany Zjednoczone to największy rynek zbytu dla europejskich produktów rolnych wysokiej jakości. Nie jest chyba zaskoczeniem pozytywna tendencja rynkowa dot. przede wszystkim wina, sera i przetworzonego mięsa. Z drugiej zaś strony europejski sektor hodowli w dużym stopniu polega na dostawach pasz białkowych z USA. Normy bezpieczeństwa żywności są na bardzo wysokim poziomie zarówno w USA, jak i w UE pomimo różnic co do samych praktyk – dodał Maat.
Chodzi tu o pewne szczegóły: UE nie dopuszcza stosowania hormonów i innych stymulatorów wzrostu w produkcji mięsa oraz chlorowania kurczaków. Maat uważa, że Waszyngton musi to uszanować. Co więcej, w UE obowiązują rygorystyczne zasady dobrostanu zwierząt, które powinny mieć zastosowanie także w stosunku do produktów importowanych.
Dyskusję uzupełnił Christian Pèes, przewodniczący COGECA, odnosząc się do kwestii barier pozataryfowych. Na przykład w sektorze warzyw i owoców z powodu barier fitosanitarnych europejskie owoce nie mogą być sprzedawane na rynku amerykańskim. A w 2013 r. UE zezwoliła na stosowanie kwasu mlekowego do obróbki tusz wołowych. W zamian powinna wejść w życie decyzja polityczna USA odnośnie zezwolenia na eksport wołowiny z UE na rynek amerykański. Pokazałoby to zaangażowanie ze strony USA.
 W odpowiedzi delegacja amerykańska zapewniła, że rozpocznie drugą turę procesu mającego na celu umożliwienie sprzedaży unijnej wołowiny na tamtejszym rynku w ciągu najbliższych tygodni.  Jest jeszcze kwestia przestrzegania umowy weterynaryjnej pomiędzy UE i USA – z uwzględnieniem regionalizacji – zgodnie z porozumieniem WTO. Niezbędne jest także uznanie unijnego systemu oznaczeń geograficznych, który chroni europejskie produkty wysokiej jakości – np. szynkę parmeńską – przed podróbkami.


Widziałeś już nasze video "Jan Krzysztof Ardanowski: rolnicy powinni utrzymać się z tego co wyprodukują"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody