Artykuł dostępny
r e k l a m a
Większość z nich pozyskuje się z ich naturalnego środowiska, ale około dziewięć gatunków hoduje się na dużą skalę na cele paszowe i żywieniowe. Tylko w Tajlandii hodowla świerszczy trwa od blisko 20 lat. Obejmuje 20 000 gospodarstw rozrzuconych po północno-wschodniej i północnej części kraju.
Zrównoważone źródło białka
Owady zostały okrzyknięte „pokarmem przyszłości” – a teraz opublikowano pierwsze badania, mające na celu stwierdzenie, jaki wpływ na środowisko może mieć komercyjna produkcja owadów na naprawdę dużą skalę.
Grupa naukowców z Uniwersytetu Kopenhaskiego udowodniła w swoich badaniach, że hodowle świerszczy mogą być zrównoważonym, dobrym źródłem żywności pochodzenia zwierzęcego.
r e k l a m a
Więcej białka, mniej odpadów?
W większości przypadków produkcja świerszczy miała mniejszy wpływ na wymienione następstwa działalności człowieka niż produkcja kurcząt brojlerów. Głównym powodem zmniejszenia negatywnych konsekwencji hodowli jest fakt, że przemiana paszy w białko zwierzęce u owadów jest bardziej efektywna. A w obu systemach to właśnie wyprodukowanie i ilość dostępnej paszy dla zwierząt są kluczowymi punktami.
Polecany artykuł

Ulga inwestycyjna w podatku rolnym – co można odliczyć?
Jeszcze bardziej ekologicznie, jeszcze taniej
Pojawia się jednak potrzeba przeprowadzenia dalszych badań nad alternatywnymi sposobami karmienia świerszczy.
– Na wolności świerszcze żywią się masą roślinną. Rolnicy jednak zaczęli używać komercyjnych pasz dla kurcząt, ponieważ zauważyli, że świerszcze rosną wtedy szybciej. Niestety, produkcja składników paszowych takich jak kukurydza i soja ma spory wpływ na środowisko – mówi Afton Hallora.
Katedra Entomologii Uniwersytetu Khon Kaen w Tajlandii już teraz poszukuje innych źródeł pasz hodowanych dla świerszczy. Tymi z powodzeniem mogą zostać różnego rodzaju rośliny, nie tylko uprawne, a przede wszystkim produkty odpadowe (np. wytłoki owocowe pozostające po produkcji soków, niektóre odpady z produkcji pieczarek).
Moda, trend czy przyszłość?
W Stanach Zjednoczonych coraz więcej firm wchodzi w owadzi biznes, produkując batoniki czy preparaty wysokobiałkowe. W Tajlandii hodowla świerszczy to wręcz sposób na życie wielu rolników.
W Polsce też już powstają hodowle owadów. Na większą skalę pionierem jest podpoznańska fabryka HiProMine z siedzibą w Robakowie, która w planach ma nie tylko produkcję paszy, ale i substancji używanych w farmacji, medycynie, kosmetyce i przemyśle chemicznym.
al na podst. University of Copenhagen
Widziałeś już nasze video "Jerzy Wierzbicki – międzynarodowa konferencja sieci BovINE"?
r e k l a m a
r e k l a m a