Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

USDA spodziewa się większej światowej produkcji cukru

Obrazek

Podczas gdy więcej cukru ma być produkowane w Europie i Azji w sezonie 2021/22, USDA spodziewa się spadku w Brazylii.

Dominika Mulak31 maja 2021, 11:38

Oczekuje się, że ogólna produkcja na światowym rynku cukru będzie wyższa w nadchodzącym sezonie. Według USDA, globalna produkcja cukru w kampanii 2021/22 wzrośnie o 5,68 mln ton, czyli 3,2%, do 185,54 mln ton. W szczególności eksperci z Waszyngtonu prognozują silny wzrost produkcji cukru w UE-27 – o 1,08 mln ton, czyli 7,3%, do 15,8 mln ton. Powodem tego są oczekiwane wyższe plony buraka cukrowego w wyniku nadzwyczajnego zezwolenia na stosowanie neonikotynoidów w krajach będących głównymi producentami, takich jak Niemcy i Francja.

Indie, trzeci co do wielkości dostawca cukru na świecie, również mają produkować więcej tego surowca w sezonie 2021/22, w sumie 34,7 mln ton, przy założeniu sprzyjających warunków pogodowych dla uprawy trzciny cukrowej. Przekroczyłoby to ubiegłoroczną produkcję cukru w tym kraju o 940 tys. ton, czyli o 2,8%. W Tajlandii, która jest drugim co do wielkości eksporterem cukru, USDA oczekuje produkcji na poziomie 10,6 mln ton w nadchodzącym sezonie gospodarczym, wobec 7,57 mln ton w ubiegłym roku. Szacunki te opierają się na ekspansji upraw trzciny cukrowej i wzroście plonów, przy założeniu korzystnych warunków pogodowych.


Stabilny udział etanolu w Brazylii

Według USDA, oczekiwany wzrost produkcji w UE-27, Indiach i Tajlandii powinien z nawiązką zrekompensować spodziewany spadek produkcji w Brazylii. Dla najważniejszego eksportera cukru na świecie, waszyngtońscy eksperci prognozują produkcję na poziomie 39,92 mln ton surowca w sezonie 2021/22. Byłoby to o 2,13 mln ton lub 5,1% mniej niż w bieżącym sezonie. Jako przyczynę tego spadku podaje się suszę i pożary w kluczowych obszarach uprawy trzciny cukrowej. Ponadto brazylijscy rolnicy zareagowaliby na atrakcyjne ceny producenta w przypadku kukurydzy i soi poprzez zwiększenie odpowiednich obszarów upraw kosztem obszaru uprawy trzciny cukrowej. Według ekspertów, około 47% zbiorów w południowoamerykańskim kraju zostanie prawdopodobnie przetworzone na cukier, a 53% na etanol, tak jak w roku poprzednim.


Rekordowa konsumpcja w Indiach

Według Departamentu Rolnictwa USA, światowe spożycie cukru w sezonie 2021/22 ma wzrosnąć o 2,61 mln ton, czyli 1,6% rok do roku, do nowego rekordu 174,41 mln ton. Oczekuje się, że Indie pozostaną największym konsumentem cukru na świecie z przewidywanym szczytowym wolumenem 28,5 mln ton, o 500 tys. ton więcej niż w zeszłym roku. W swojej prognozie eksperci zakładają, że indyjska gospodarka otrząśnie się z negatywnych skutków związanych z koronawirusem w trakcie sezonu, który rozpoczyna się w październiku. W przypadku Chin ministerstwo spodziewa się wzrostu konsumpcji cukru o 300 tys. ton do 15,8 mln ton. Spodziewany jest również wyraźny wzrost popytu na cukier w Tajlandii - o 200 tys. ton do 2,2 mln ton. USDA spodziewa się także wzrostu popytu w UE-27, która jest drugim po Indiach największym konsumentem cukru na świecie, o 150 tys. ton do 16,75 mln ton.


Spodziewany rekordowy eksport z Tajlandii

Patrząc w przyszłość na międzynarodowy handel cukrem w sezonie 2021/22, USDA prognozuje eksport na poziomie 65,96 mln ton, czyli o 1,68 mln ton lub 2,6% więcej niż w bieżącym sezonie. W szczególności oczekuje się, że eksport z Tajlandii gwałtownie wzrośnie rok do roku o 3,15 mln ton, czyli o 43,1%, do rekordowego poziomu 10,45 mln ton. Eksperci z Waszyngtonu jako przyczynę podają rosnący globalny popyt oraz duże zasoby cukru w azjatyckim królestwie. Tymczasem indyjski eksport ma się ustabilizować na poziomie 6 mln ton. Z kolei eksport Brazylii w sezonie 2021/22 ma spaść o 2,98 mln ton, czyli o 9,3%, do 29,17 mln ton, po rekordowym eksporcie w ubiegłym sezonie.

Dla UE-27 USDA prognozuje eksport cukru na poziomie 1 mln ton, tyle samo co w sezonie 2020/21. Import do Wspólnoty również prognozowany jest na 2 mln ton, też tyle samo co w roku ubiegłym.


Więcej cukru w zapasach w UE

Patrząc na sytuację w zakresie globalnej podaży cukru, Departament Rolnictwa USA prognozuje nadwyżkę popytu w sezonie 2021/22. Zgodnie z prognozą, zapasy cukru w nadchodzącym sezonie mogą zostać zmniejszone o 1,87 mln ton lub 4,1% do 43,98 mln ton. Po stronie popytu obejmuje to konsumpcję żywności, jak również inne zastosowania. Według ekspertów z Waszyngtonu, w szczególności Tajlandia znacznie zmniejszy swoje zapasy cukru do końca sezonu 2021/22, o 2,34 mln ton lub 43,5% do 3,04 mln ton. Eksperci amerykańscy jako powód podają spodziewany wzrost eksportu cukru z tego kraju. Z kolei w UE-27 oczekuje się zwiększenia zapasów o 50 000 ton, czyli 4,5%, do 1,16 mln ton, ze względu na prognozowany wzrost produkcji.

Źródło: AgE


Picture of the author
Autor Artykułu:Dominika Mulak
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy