StoryEditor

USDA spodziewa się większej światowej produkcji cukru

Podczas gdy więcej cukru ma być produkowane w Europie i Azji w sezonie 2021/22, USDA spodziewa się spadku w Brazylii.
31.05.2021., 11:05h

Oczekuje się, że ogólna produkcja na światowym rynku cukru będzie wyższa w nadchodzącym sezonie. Według USDA, globalna produkcja cukru w kampanii 2021/22 wzrośnie o 5,68 mln ton, czyli 3,2%, do 185,54 mln ton. W szczególności eksperci z Waszyngtonu prognozują silny wzrost produkcji cukru w UE-27 – o 1,08 mln ton, czyli 7,3%, do 15,8 mln ton. Powodem tego są oczekiwane wyższe plony buraka cukrowego w wyniku nadzwyczajnego zezwolenia na stosowanie neonikotynoidów w krajach będących głównymi producentami, takich jak Niemcy i Francja.

Indie, trzeci co do wielkości dostawca cukru na świecie, również mają produkować więcej tego surowca w sezonie 2021/22, w sumie 34,7 mln ton, przy założeniu sprzyjających warunków pogodowych dla uprawy trzciny cukrowej. Przekroczyłoby to ubiegłoroczną produkcję cukru w tym kraju o 940 tys. ton, czyli o 2,8%. W Tajlandii, która jest drugim co do wielkości eksporterem cukru, USDA oczekuje produkcji na poziomie 10,6 mln ton w nadchodzącym sezonie gospodarczym, wobec 7,57 mln ton w ubiegłym roku. Szacunki te opierają się na ekspansji upraw trzciny cukrowej i wzroście plonów, przy założeniu korzystnych warunków pogodowych....

Pozostało 76% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 15:11