StoryEditor

USDA: strategie UE mocno obniżą dochody rolników

Zdaniem Departamentu Rolnictwa USA (USDA) strategie „Od pola do stołu” i „Bioróżnorodności” mocno wpłyną na wzrost cen żywności i obniżą dochody unijnych rolników. – Jak to możliwe, że USDA ma już ocenę skutków wprowadzenia strategii, a Komisja Europejska jeszcze nie? – dziwią się organizacje branżowe z krajów UE.
29.03.2021., 17:03h
25 marca Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zorganizował konferencję poświęconą strategii „Od pola do stołu” z perspektywy USDA i Grupy Wyszechradzkiej (V4).

Jak informuje, Marian Sikora, przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, który wziął udział w konferencji, specjalną prezentację przygotował dr Maros Ivanic, ekonomista USDA i współautor studium pod tytułem „Oddziaływanie ograniczeń środków produkcji rolnej spowodowanych Strategiami Zielonego Ładu Unii Europejskiej: Od Pola do Stołu oraz Bioróżnorodności na gospodarkę i bezpieczeństwo żywnościowe”. 

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zwraca uwagę, że obydwie strategie nałożą ograniczenia na rolnictwo UE poprzez ukierunkowaną redukcję wykorzystania ziemi, nawozów, środków antybakteryjnych oraz pestycydów. 

- USDA ocenia, że strategie te stanowią zasadniczy zwrot w polityce rolno-spożywczej UE, niosący równie zasadnicze implikacje dla struktury i wydajności europejskiego sektora rolno-spożywczego – informuje Sikora.

Sikora zaznacza, że zdaniem amerykańskich ekspertów doprowadzi to do zmniejszenia unijnej produkcji rolnej o 12 proc., spadku dochodów rolników o 16 proc. oraz zwiększenia cen żywności 17 proc. Z kolei ubóstwem będzie zagrożonych ok. 22 milionów ludzi. 

- Zmniejszenie produkcji rolnej UE i wzrost kosztów produkcji może obiżyć jej konkurencyjność na rynkach eksportowych i zwiększyć import produktów rolnych do UE, jeśli UE nie nałoży dodatkowych ograniczeń handlowych - czytamy w raporcie USDA.

Prelegenci z Polski, Czech, Węgier i Słowenii wyrazili ogromne zdziwienie, że ocenę skutków wprowadzenia strategii „Od pola do stołu” i kosztów ma już USDA, a do tej pory nie udało się stworzyć takiego dokumentu Komisji Europejskiej. 

– Od wielu miesięcy uparcie powtarzamy, że ocena skutków oddziaływania Europejskiego Zielonego Ładu powinna powstać zanim zapadną ostateczne decyzji dotyczące przyszłości europejskiego rolnictwa. Rozumiemy potrzebę realizacji celów środowiskowych i klimatycznych, ale wprowadzanie różnych obostrzeń należy skalkulować z korzyściami i stratami – powiedział Marian Sikora.


Kamila Szałaj, oprac. na podst. FBZPR, USDA
Kamila Szałaj
Autor Artykułu:Kamila Szałaj Redaktorka portalu tygodnik-rolniczy.pl i Tygodnika Poradnika Rolniczego. Kamila Szałaj jest ekspertką z zakresu polityki rolnej w Polsce oraz rynków rolnych. Specjalizuje się także w kwestii dopłat bezpośrednich i dotacji dla rolnictwa. Podejmuje też tematy dotyczące bezpieczeństwa w rolnictwie oraz interwencji w obronie rolników. Zdobyła 1. miejsce w ogólnopolskim konkursie KRUS „W rolnictwie można pracować bezpieczniej”. W 2018 roku odznaczona przez ministra rolnictwa medalem Zasłużony dla Rolnictwa.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 09:29