StoryEditor

W maju produkcja wieprzowiny spadła

Jak podają wstępne szacunki analiz KE, w maju tego roku produkcja wieprzowiny wzrosła o 3%, podobnie jak i uboje – także o 3%. Jednak biorąc pod uwagę ilość dni roboczych, okazuje się, że mamy do czynienia nie ze wzrostem, ale ze spadkiem.
20.09.2016., 12:09h

Wzrost, ale spadek…
Dane zgromadzone przez Komisję europejską wykazują, że w piątym miesiącu br. produkcja wieprzowiny wzrosła o 3%, osiągając poziom 1,879 mln ton. Dokładnie o tyle samo (o 3%) wzrosła liczba ubojów tuczników. W omawianym czasie było to 20,8 mln szt., które trafiły do rzeźni. Jeśli jednak wziąć pod uwagę tą samą ilość dni roboczych, okazuje się że zarówno produkcja wieprzowiny, jak i uboje spadły o 2% względem 2015 roku. Najprawdopodobniej wynika to ze zmniejszenia podaży mięsa wieprzowego przy jednoczesnym wzmożonym popycie ze strony Chin od początku roku. Z tego samego powodu od maja br. notowane są także wyższe stawki skupu żywca wieprzowego – szczególnie w Niemczech – jednego z głównych eksporterów tego gatunku mięsa do Państwa Środka.

Największy wzrost w Hiszpanii
Jednocześnie analizy KE ujawniają, że produkcja najbardziej umocniła się w Hiszpanii (wzrost aż o 11%), a także w Niemczech – jednak tu tylko o 1%. Spadek poziomu wytwarzania odnotowała natomiast Dania (o 16%) oraz Holandia (o 7%).  ag, na podst. FAPA

 

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 10:34