StoryEditor

Zamieszanie wokół konserw z ASF

Kilka firm zdecydowało się przerobić na konserwy świnie z terenów występowania afrykańskiego pomoru świń. To tajny projekt rządu – informuje portal Wirtualna Polska.  To kłamstwo - odpowiada ministerstwo rolnictwo, które jednocześnie tłumaczy, że w Polsce żadna chora świnia nie została przetworzona na mięso.
16.08.2017., 11:08h
Pomysł przerobienia mięsa ze stref występowania ASF na konserwy a następnie wykupienia ich przez rządowe i samorządowe instytucje, pochodzi jeszcze z zeszłego roku. Ministerstwo rolnictwa liczyło, że dzięki temu uda mu się zdjąć z rynku nadwyżkę świń, które były wprawdzie zdrowe, ale i tak nikt nie chciał kupić. Stosowna ustawa została nawet we wrześniu 2016 r. przyjęta przez Sejm. Resort rolnictwa liczył na szybkie rozpoczęcie skupu. - Mamy obecnie sześć deklaracji na piśmie od zakładów mięsnych, które są zainteresowane udziałem w tym programie. Gwarantuje, że skup ruszy, jak tylko uchwalimy tą ustawę - zapewniał w Sejmie wiceminister Jacek Bogucki.

Faktycznie początkowo zakłady mięsne wyraziły chęć udziału programie, ale następnie wycofały się bojąc się reakcji konsumentów na informacje, że przerabiają mięsa z rejonów występowania afrykańskiego pomoru świń.

Powrót do przeszłości?

Zdaniem dziennikarzy Wirtualnej Polski, teraz w tajemnicy resort rolnictwa wrócił do sprawy, bo udało mu się przekonać zakłady mięsne, w zamian za anonimowość.  Jednocześnie konserwy przez nich wyprodukowane nie będą oznakowane co do miejsca pochodzenia. Jak przekonywali informatorzy z ministerstwa rolnictwa: - To bardzo dobre konserwy, o najwyższej ponad 90-procentowej zawartości mięsa czy tłuszczu. Są bezpieczne, ponieważ surowiec przetworzono w temperaturze ponad 80 st. Celsjusza, a w tych warunkach wirus ginie. Partia produktu trafiła już do jednej z rządowych agencji.

Dementi rządu

Resort rolnictwa wystąpił jednak ze zdecydowanym dementi tych informacji. W przesłanym do mediów oświadczeniu napisano, że: - W Polsce żadna chora świnia nie została przetworzona. Podawane w ostatnich dniach przez niektóre media informacje o wykorzystywaniu mięsa ze stref występowania wirusa ASF do produkcji specjalnych konserw są kłamstwem. Nieprawdą jest, że w tym roku były prowadzone jakikolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki.

Zdaniem resortu rolnictwa samo podawanie takich informacji jest niebezpieczne, bo grozi załamaniem na rynku wieprzowiny i może narazić na ogromne straty funkcjonującą w Polsce branżę mięsną.

Mięso jest bezpieczne

Eksperci zwracają uwagę, że chore na ASF świnie są utylizowane podobnie jak pozostałe świnie w stadzie i okolicy (tzw. gospodarstwa kontaktowe), nawet jeżeli nie występują u nich jeszcze objawy zachorowania. Jednocześnie nie ma żadnych, potwierdzonych doniesień naukowych o zachorowaniach ludzi na ASF ludzi.  wk
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 03:11