Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Burak lubi obficie zastawiony stół

20.03.2017

Drukuj

Burak lubi obficie zastawiony stół

Artykuł dostępny

Poziom plonowania buraków to w dużej mierze efekt dobrej zasobności gleb i nawożenia mineralnego oraz organicznego. W trakcie wegetacji zaznacza się dominacja potasu nad innymi składnikami, nawet azotem. Już od początku rozwoju niedobór potasu ogranicza tempo pobierania i transport azotu w roślinach. W trakcie zakrywania rzędów następuje przyspieszenie akumulacji potasu i azotu. W fazie tej dzienna akumulacja może wynosić 10–12 kg/ha K2O.
Z kolei zapotrzebowanie roślin na fosfor wynika m.in. z niezbędności tego składnika w okresie formowania się systemu korzeniowego. Burak cukrowy powinien być więc dobrze zaopatrzony w ten składnik już na starcie wegetacji. Pod koniec sezonu odgrywa on, łącznie z potasem, ważną rolę w kształtowaniu jakości korzeni.

r e k l a m a



Azot jest najważniejszym, obok wody, czynnikiem kształtującym plon i jakość korzeni. Objawami jego niedoboru są: zahamowany wzrost roślin, jasnozielone liście oraz większa podatność na więdnięcie i zamieranie starszych liści. Nadmiar azotu wywołuje natomiast zakłócenia w gospodarce asymilatami, czego efektem jest gorsza jakość korzeni – obniżona polaryzacja i wzrost zawartości N-α-aminowego, K i Na oraz mniejszy plon cukru.

Więcej o nawożeniu buraków cukrowych przeczytasz w wydaniu 04.2017 „top agrar Polska”.

Read more in the premium version

article icon

Rzepak: w całym kraju poniżej 1500 zł/t

Order a premium version

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii