Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Cukrownie informują o wystąpieniu chwościka

22.07.2019

Drukuj

Cukrownie informują o wystąpieniu chwościka

Artykuł dostępny

Dla chwościka nie mamy wyznaczonych progów szkodliwości. Są dostępne jedynie wytyczne odnośnie do jego zwalczania. Ochronę chemiczną należy przeprowadzić, jeśli objawy choroby stwierdzi się:
  • do 5 sierpnia – nie więcej niż na 5% roślin,
  • między 5 a 15 sierpnia – na około 15% roślin,
  • od 15 sierpnia do pierwszej dekady września – na 45% roślin.

Poraża mimo suszy

r e k l a m a

Przypomnijmy, że występowaniu chwościka sprzyja duża wilgotność i temperatura powietrza w okolicach 20 st. C. Takie warunki są idealne nie tylko dla chwościka. Bardzo prawdopodobne jest wystąpienie też rdzy buraka czy brunatnej plamistości liści buraka.
W rejonie działania Nordzucker na wielu plantacjach panuje susza, ale mimo to chwościk pojawia się na roślinach. Widać zatem, że książkowe warunki optymalne dla występowania chorób nie muszą być spełnione, a patogeny potrafią się dopasować do mniej korzystnych dla nich warunków.

W przypadku chwościka minimalna temperatura wymagana do sprawnego rozprzestrzeniania się choroby wynosi 17 st. C (optymalna to 25–27 st. C). Podczas deszczu zarodniki konidialne znajdujące się na resztkach w glebie są rozprzestrzeniane na sąsiadujące rośliny, co w kilka dni może doprowadzić do opanowania przez chorobę sporych obszarów plantacji. Zjawisko to zachodzi intensywniej na polach, na których przerwa w uprawie buraka była krótsza i tam, gdzie stosuje się uproszczenia w uprawie (gorszy rozkład resztek).

Przykładowe substancje do zwalczania chwościka:
  • azoksystrobina,
  • difenokonazol,
  • propikonazol,
  • epoksykonazol,
  • tiofanat metylowy,
  • fenpropimorf,
  • tebukonazol,
  • tetrakonazol,
  • piraklostrobina.

Wykaz środków zarejestrowanych przeciwko chwościkowi znajdziesz w naszej bazie danych.

jd

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ekologiczne soki z Lubowidzy

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody