Cukrownie przypominają o chwościku

Chwościk przekracza progi szkodliwości na plantacjach w rejonie działania Nordzucker Polska. Inspektorzy informują o konieczności zwalczania choroby.
Warunki rozwoju chwościka
Chwościk rozwija się najlepiej w warunkach wysokiej wilgotności powietrza i w temperaturze 25–35°C. Czynnikiem rozprzestrzeniającym chorobę jest przede wszystkim deszcz. I tu mamy pewnego rodzaju paradoks, że pomimo niesprzyjających warunków choroba jednak występuje na roślinach i wymaga zwalczania. Podobne sprzeczności obserwują w tym roku plantatorzy niektórych warzyw, np. cebuli.Chwościka skutecznie zwalczają np. epoksykonazol, tebukonazol, difenokonazol, pikoksystrobina czy piraklostrobina.
Wszystkie etykiety środków ochrony roślin znajdziesz na naszej stronie – kliknij TUTAJ.
jd, fot. Sierszeńska