Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Liczy się plon cukru z hektara

06.02.2019

Drukuj

Liczy się plon cukru z hektara

Artykuł dostępny

Pojedyncze rośliny potrzebują przestrzeni, niezagęszczonej gleby, odpowiedniego okresu wegetacji, a ten zależy od  terminu siewu i zbioru. Patrząc na morfologię, czyli wygląd zewnętrzny buraka, można wydzielić jego poszczególne strefy. Część, która zawiera najwięcej cukru, tzw. szyja pobiera niewielką ilość składników pokarmowych. Najważniejszą rolę odgrywają tu korzenie włośnikowe, znajdujące się pod hipokotylem. System włośników może sięgać aż 200 cm w głąb.

Burak lubi dobrą glebę

r e k l a m a

Korzenie buraków są wrażliwe na zakłócenia występujące w glebie. Wszelkie np. zagęszczenia gleby uwidaczniają się deformacjami korzeni. Najłatwiej je zauważyć na korzeniach już wykopanych, leżących na pryzmie. Rozgałęzienia oznaczają, że korzeń trafił na przeszkodę w glebie, najczęściej zbyt duże zagęszczenie, którego nie był w stanie sforsować. Obecność na pryzmie 50% takich korzeni oznacza ok. 30-proc. utratę plonu. To efekt nieodpowiednio przygotowanego stanowiska. Na zakłócenie wzrostu wpływa też nierównomierność wschodów buraków. Muszą one powschodzić równo, w jednym dniu. Jeśli mamy wschody „na raty”, na pryzmie możemy spodziewać się korzeni różnej wielkości. Rośliny, które wzeszły później nigdy nie nadrobią już opóźnienia w rozwoju.

Przygotuj stanowisko

W uprawie buraków najlepiej byłoby niemal całkowicie zrezygnować z pługa. Zaorana gleba jest bardzo podatna na ugniatanie przy zbiorze. Na lżejszych glebach nie powinno się jednak całkowicie wykluczać orki. W płodozmianie najlepiej wykonać ją pomiędzy zbożami. Pole powinno być wyrównane już jesienią, a wiosną należy je tylko przygotować do siewu. Każdy dodatkowy zabieg, np. niwelowanie nierówności kolejnymi przejazdami agregatu to strata cennej wody.

Polecany artykuł

Cukrownie informują o wystąpieniu chwościka

Więcej o uprawie buraków przeczytasz w najnowszym, lutowym wydaniu „top agrar Polska” od strony 100.



jd, fot. archiwum

Polecane dla Ciebie:

article icon

O cenie powinny decydować prawa rynkowe

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii