StoryEditor

Nadprodukcja cukru w sezonie 2014/2015

Według najnowszych danych FAMMU/FAPA produkcja cukru na świecie w 2014/15 r. ma osiągnać poziom 181,1 mln ton, a jego spożycie – 176,7 mln ton.
12.01.2015., 14:01h

Oznacza to nadwyżka produkcji nad spożyciem w wysokości 4,4 mln ton. Będzie to kolejny, piąty już sezon, w którym produkcja cukru przewyższa jego zużycie. Jednocześnie, w 2014/15 r. spożycie cukru ma zwiększyć się o 2,1%. Ma to nastąpić przede wszystkim w północnej Afryce, na Bliskim i Dalekim Wschodzie oraz w Ameryce Środkowej.

Z kolei produkcja cukru z trzciny cukrowej spadnie o 1% po raz pierwszy od siedmiu lat. Zmniejszy się zarówno produkcja, jak też i spożycie cukru w Chinach, co pzrełoży się na ograniczenie jego importu. Zwiększy się natomiast, za sprawą większych plonów, produkcja cukru w pozostałych krajach Azji, głównie w Tajlandii. Zdaniem analityków rynku, eksport cukru z Tajlandii może osiągnąć ponad 9 mln ton w bieżącym roku. Wzrost produkcji spowodowany przez większe zbiory nastąpi również w Indiach, w Rosji i na Ukrainie.

oprac. bcz na podstawie AgraEurope

Fot. Sierszeńska

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 05:46