StoryEditor

Odmiany KWS z nową tolerancją na chwościka

KWS uzyskał patent dotyczący nowej tolerancji na chwościka buraka. Jest to jedna z najbardziej szkodliwych chorób w uprawie buraka cukrowego, powodująca na świecie straty w plonach sięgające nawet 50%. W tym roku późna infekcja chwościka spowodowała spadek zawartości cukru w burakach z najwcześniejszych odstaw.
09.10.2020., 15:10h

Stosując klasyczne metody hodowli KWS wprowadza cechę, która zapewnia nowy poziom ochrony przed chwościkiem buraka w połączeniu z wysoką wydajnością plonowania.

– Znalezienie nowej cechy to kamień milowy w klasycznej hodowli buraka cukrowego. Jest to ważny wkład w zapewnienie rentowności całej uprawy – mówi dr Andreasa Loock, szef hodowli buraka cukrowego KWS. Jednym ze sposobów, w jaki plantatorzy radzą sobie z chwościkiem buraka jest stosowanie odmian tolerancyjnych na działanie tego patogenu. Obecne źródło tolerancji w odmianach często skutkuje niższymi plonami buraka cukrowego. Zespołowi badawczemu KWS udało się „zmienić tę regułę”, opracowując nową cechę zapewniającą zarówno wysoki poziom ochrony przed chwościkiem buraka, jak i wysokie plonowanie, niezależnie od presji choroby –dodaje hodowca.

Kolejnym, a zarazem najbardziej powszechnym sposobem walki z chorobami liści stosowanym przez plantatorów są zabiegi fungicydowe. Niestety z biegiem czasu patogen Cercospora beticola rozwija odporność na substancje czynne w fungicydach zmniejszając ich skuteczność. Kolejnym ograniczeniem jest zaostrzenie przepisów dotyczących stosowania pestycydów w rolnictwie. Stanowi to duże wyzwanie dla plantatorów buraka cukrowego na całym świecie. Wprowadzając nową tolerancję na chwościk buraka hodowla KWS wspomaga zrównoważone rolnictwo przynosząc plantatorom konkretne oszczędności. 

KWS planuje wprowadzenie odmian z nową tolerancją w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Unii Europejskiej już wiosną roku 2021.

– KWS chętnie podzieli się swoimi nowatorskimi rozwiązaniami z innymi podmiotami na uczciwych warunkach, np. udzielając licencji – mówi dr Peter Hofmann, członek zarządu odpowiedzialny za segment buraków cukrowych w KWS.

Źródło: mat. prasowe
Fot. KWS



Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 13:14